Linkovi

Svet zgrožen snimkom ranjenog dečaka


Petogodišnji Omran Dagneš u kolima hitne pomoći posle vazdušnog napada u sirijskom gradu Alepu
Petogodišnji Omran Dagneš u kolima hitne pomoći posle vazdušnog napada u sirijskom gradu Alepu

Snimci okrvavljenog dečaka, povređenog u vazdušnom napadu u sirijskom gradu Alepu, izazvali su oštre reakcije širom sveta.

Sirijski opozicioni aktivisti objavili su fotografiju dečaka, prekrivenog krvlju i prašinom, kako tiho sedi u kolima hitne pomoći.

Lekar iz Alepa Osama Abu al-Ez identifikovao je dečaka kao petogodišnjeg Omrana Dagneša, koji je sinoć prebačen u bolnicu zbog povreda glave, a zatim pušten.

Dečak je povređen u vazdušnom napadu u pobunjeničkoj četvri Katerdži, u kojem je prema navodima lekara poginulo osam osoba, među kojima petoro dece.

Ubrzo posle napada, spasilačke ekipe i novinari počeli su da izvlače žrtve iz ruševina. Među njima je bio i fotoreporter Mahmud Raslan koji je snimio fotografiju povređenog dečaka, koji je postao još jedan simbol stradanja civila u Siriji.

Raslan je rekao da su dečak, njegovi roditelji i troje braće i sestara spaseni iz delimično uništene stambene zgrade. Niko od članova porodice nije zadobio teže povrede, ali se zgrada srušila ubrzo nakon što su izvučeni.

U međuvremenu, Rusija je nagovestila da je spremna da podrži 48-časovni prekid vatre u Alepu da bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura izrazio je veliko nezadovoljstvo zbog nastavka nasilja i sprečavanja isporuke pomoći stanovnicima mnogih opkoljenih područja u Siriji.

De Mistura je skratio redovni sastanak radne grupe Ujedinjenih nacija za dostavu pomoći, koji je održan u Ženevi, uz poruku da će se ponovo sastati naredne nedelje uz, kako je naveo, raspravu o konkretnim potezima, a ne željama ili obećanjima.

Zvaničnik svetske organizacije je naglasio da će za uspostavljanje dvodnevnog primirja biti potrebni veliki napori Sjedinjenih Država, Rusije i drugih zemalja koji imaju uticaja na zaraćene strane.

XS
SM
MD
LG