Linkovi

Turska i Rusija: Rano govoriti o bezbednim zonama u Siriji


Grad Idlib, Sirija

Turska je saopštila da je suviše rano za komentare o planu predsednika Donalda Trampa da se uspostave bezbedne zone u Siriji.

Predstavnik Turskog ministarstva spoljnih poslova Husein Muftoglu je rekao u četvrtak novinarima da je svestan da će Tramp, prema očekivanjima, izdati naredjenje Sekretarijatu za odbranu i Stejt departmentu da izrade studiju o uspostavljanju zona u kojima bi civili u Siriji mogli da budu bezbedni od tekućeg konflikta.

“Videli smo zahtev američkog predsednika da se izradi studija o uspostavljanju bezbednih zona u Siriji. Ono što je važno su rezultati te studije i koju vrstu preporuka će izneti relevantne institucije.”

Pentagon je takođe saopštio da neće komentarisati "nacrte" i planove o kojima još nije doneta odluka.

"U Siriji smo, kao i uvek, usredsređeni na nanošenje poraza Islamskoj državi i to se nije promenilo", rekao je u četvrat portparol Džef Dejvis.

Turska, koja se graniči sa Sirijom, već dugo zagovara bezbedne zone. Bivši američki predsednik Barak Obama nije podržavao tu ideju, navodeći potencijalne izazove koji obuhvataju obezbedjivanje tih oblasti, uključujući moguću upotrebu američkih kopnenih trupa ili produžene vazdušne misije u cilju sprovodjenja zone zabrane letova.

Turska je na neki način odvojila oblasti unutar Sirije putem vazdušne i kopnene ofanzive koju je pokrenula prošle godine sa ciljem da se ekstremisti Islamske Države potisnu iz pograničnih oblasti.

U Rusiji, portparol predsednika Putina, Dmitrij Peskov, je rekao novinarima da se Trampova administracija nije konsultovala sa Moskvom. On je dodao da prvo moraju da budu sagledane sve potencijalne posledice zone zabrane letova i da je “važno da se ne pogorša situacija sa izbeglicama.”

XS
SM
MD
LG