Linkovi

Aktivisti: Novi udar na Alepo


Sirijci kod Karaj al Hajeza, prelaza koji razdvaja deo Alepa pod kontrolom pobunjenika od područja koje kontroliše sirijska vlada, 4. februara 2014.

Sirijski aktivisti javljaju o još jednom vazdušnom udaru vladinih snaga na Alepo. U medjuvremenu, Rusija saopštila da očekuje nastavak mirovnih pregovora o Siriji iduće nedelje.

Sirijski aktivisti tvrde da je vlada u Damasku ponovo izvršila vazdušne udare na severni grad Alepo, posle jučerašnjeg bombardovanja u kojem je poginulo oko 30 osoba.

Opozicione grupe navode da je jedna džamija, koja je korišćena i kao škola, medju zgradama pogodjenim improvizovanom bombom, i da je u toj eksploziji stradalo petoro ljudi. Sirijska vlada nije potvrdila taj napad. Državna novinska agencija SANA prenela je, medjutim, da su jedna žena I dete ubijeni u Alepu danas pošto su “teroristi” ispalili granatu iz minobacača.

U medjuvremenu, ruske vlasti su saopštile da očekuju od sirijske vlade da nastavi mirovne pregovore sa opozicijom iduće nedelje, posle prve runde pregovora u Ženevi koja je završena u petak bez većeg napretka. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov bio je domaćin predsedniku Sirijske nacionalne koalicije Ahmadu Džarbi na sastanku u Moskvi.

Lavrov je izjavio da Rusija želi da održava regularne kontakte sa opozicijom, I da radi sa svim stranama kako bi se pronašlo političko rešenje za sirijsku krizu. Lavrov je izjavio da Rusija poziva evropske i američke partnere, kao I zemlje u regionu, da izaberu isti pristup, te da je Moskva uverena da treba saradjivati sa svim stranama u sirijskom konfliktu bez izuzetka. “Naravno, pri tome mislim na političke strane a ne terorističke grupe”, pojasnio je Lavrov.
XS
SM
MD
LG