Linkovi

Hiljade civila čekaju nastavak evakuacije iz Alepa


U subotu je postignut dogovor o nastavku evakuacije iz istočnog Alepa koja, međutim, još nije počela.

Evakuacija je prekinuta u petak zbog zahteva provladinih snaga da se evakuišu dva šiitska sela - Fua i Kfarija, koja su trenutno pod opsadom pobunjenika. Stanovnici tih sela biće obuhvaćeni današnjom evakuacijom.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopštila je da se očekuje da evakuacija četiri hiljade ljudi iz dva sela počne u subotu, a da je na putu do te oblasti 29 autobusa koji bi trebalo da prebace civile.

U Alepu su u petak odjekivale eksplozije i pucnjava, dok su se pobunjenici i vladine snage međusobno optuživali za kršenje krhkog primirja.

Komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filipo Grandi upozorio je u subotu da bi nasilje moglo da se iz Alepa proširi na druge oblasti ako se rat u Siriji odmah ne zaustavi.

"Postoji ozbiljan rizik da se takav progon i patnje neće zaustaviti, da će to biti ponovljeno negdje drugo, u nekim drugim ratovima. Sukob u Siriji mora da se odmah zaustavi, zbog zaštite civila svugdje. Civili ne bi trebalo da budu taoci pregovora", naglasio je Grandi.

Ruske novinske agencije izvjestile su u subotu da se rusko Ministarstvo inostranih poslova nada da će evakuacija pobunjeničkih boraca iz istočnog Alepa dovesti do novih prilika za primirje u drugim područjima u Siriji.

XS
SM
MD
LG