Linkovi

Šinzo Abe ponovo izabran za premijera Japana


Japanski premijer Šinzo Abe (3. s leva) i poslanici iz njegove partije podižu pesnice dok obećavaju da će pobediti u predstojećim izborima za Donji dom parlamenta, u prostorijama njihove partije, 28. septembra 2017.

Donji dom japanskog parlamenta ponovo je izabrao Šinza Abea za premijera Japana.

Njegov reizbor se dogodio nekoliko dana pošto je 63-godišnji Abe, čelnik Liberalno-demokratske partije, zajedno sa manjim partnerom, strankom Komeito partijom, osvojio ubedljivu većinu na parlamentarnim izborima, zadržavajući dvotrećinsku većinu u japanskom parlamentu, Dietu. Očekuje se da će zadržati svoj postojeći kabinet ministara.

Abe je raspustio parlament u septembru i raspisao vanredne izbore, usred rastuće podrške njegovom tvrdom stavu po pitanju severnokorejske nuklearne pretnje. Pobeda 22. oktobra značila je oštar zaokret za Abea, čija je podrška pala blizu 30 procenata samo nekoliko meseci ranije, zbog unutrašnjeg političkog skandala, odnosno navoda da je koristio položaj da bi pomogao prijateljima i porodici.

Pobeda će osnažiti Abeove napore da izmeni japanski posleratni, pacifistički ustav koji ograničava vojsku da deluje strogo u samoodbrani. Takođe će otvoriti Abeu put da osvoji novi trogodišnji mandat kao lider vladajućeg LDP-a narednog septembra, što bi moglo da ga održi na vlasti do 2021. kada bi postao japanski premijer sa najdužim stažem na vlasti. On je dužnost prvi put preuzeo u decembru 2012.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG