Linkovi

Vuković: Privilegija predavati na SAIS-u


Doktor međunarodnih odnosa Siniša Vuković tokom predavanja u Školi za međunarodne odnose Univerziteta Džons Hopkins
Doktor međunarodnih odnosa Siniša Vuković tokom predavanja u Školi za međunarodne odnose Univerziteta Džons Hopkins

Crnogorac Siniša Vuković naredne dvije godine baviće se naučnim istraživanjem na vodećoj školi međunarodnih odnosa SAIS-u, gdje takođe predaje međunarodnu medijaciju

Škola za međunarodne studije na univerzitetu Džons Hopkins (SAIS) već više od 15 godina priznata je kao jedan od najboljih postdiplomskih programa međunarodnih odnosa na svijetu. Studenti dolaze iz cijelog svijeta kao i njihovi profesori, među kojima je Crnogorac Siniša Vuković koji će najmanje dvije godine predavati i baviti se naučnim istraživanjem u ovoj prestižnoj instituciji.

Doktor međunarodnih odnosa Siniša Vuković objavšnjava principe višeakterskog posredovanja studentima postdiplomskih studija. Predmet je međunarodna medijacija, koji Siniša od septembra predaje na vodećoj školi međunarodnih odnosa u svijetu, SAIS-u.

“Zahvaljujući projektu za koji sam konkurisao sa svojim istraživaškim projektom pri krovnoj (mojoj matičnoj) naučnoj organizaciji u Holandiji, dobio sam fondove kojim sam kasnije prišao SAIS-u i SAIS je podržao moj projekat kao institucija gdje bih mogao da obavljam istraživanja i već od septembra ove godine sam ovdje sa namjerom da istraživanje privedem kraju u roku od dvije godine.”

U okviru istraživanja, koje je fokusirano na predviđanje kako međunarodna zajednica pristupa određenim konfliktnim zonama, Siniša je pozvan da svoje znanje i iskustvo diretno prenese studentima.

“To je za mene velika privilegija zato što predavati na SAIS-u predstavlja, pa mogu reći, vrhunac akademske karijere mnogih, ne samo mene. To je nešto recimo što sam ja htio da radim sa 50 godina, a ne ovako rano. Ne samo što mi predstavlja izazov, već i određenu satisfakciju.”

Program rešavanja konflikata, kojem pripada 30-otogodišnji Podgoričanin, pohađaju studenti iz cijelog svijeta. Većina, po okončanju studija, radi za vlade zemalja iz kojih dolaze ili međunarodne organizacije poput Ujedinjenih nacija i Svjetske banke. Direktor programa Terens Hopmen kaže da je predmet koji Siniša predaje jedan od napopularnijih.

“Predavanje do sada teče izuzetno dobro i veoma sam zadovoljan Sinišinim doprinosom. Takođe je donio različitu perspektivu u učionicu, s obzirom na to dolazi iz Crne Gore i da je studirao u Italiji i stekao doktorat u Holandiji, gdje i predaje. Na neki način ima multikulturalni, multinacionalni pristup ovom procesu, što je često korisna ravnoteža pristupima kojima ponekad previše dominira američko istraživanje u ovoj oblasti.”

Sinišinim načinom predavanja zadovoljni su i njegovi studenti.

“Predavajanje je veoma uzbudljivo, interesantno. On definitivno ulaže puno vremena i napora da osigura da studenti razumiju koncept i pokušava da bude što više uključen. Takođe je veoma fleksibilan i kada neko ima neko pitanje, uvijek pokušava da to objasni, da primijeni na aktuelne događaje”, kaže Sohi Gu, student postiplomskih studija.

“Stvarno uživam u ovom predmetu. Njegov stil je veoma dobar, s obzirom na to da suština nije samo u tome da nam predaje, već je riječ i o razgovoru. On želi da čuje šta mi imamo da kažemo i stalno nas pita kakvo je naše mišljenje. Takođe je dobro što mođe da ponudi različitu perspektivu u gradu u kojem postoji tendencija fokusiranja na američki stav”, ističe Mišel Tomson.

Siniša, koji već pet godina radi na univerzitetima u Najmegenu i Amsterdamu, kao i ranije Lajdenu, ističe da mu odgovaraju interaktivna predavanja. Zbog toga mu je želja da nastavi karijeru u akademskim institucijama visokog nivoa koje to podržavaju, u čemu će mu iskustvo na SAIS-u značajno pomoći .

To ne mora da znači da će mi sjutra sva vrata biti otvorena i da ću imati sve povlastice. To samo znači da mi se ukazala prilika koju ja moram iskoristiti. I to je prilika koju moram zgrabiti i primijeniti je na najbolji mogući način. Ovo je samo jedan od narednih stepenika koji ću da preduzmem kako bih ostvario sve svoje profesionalne ciljeve koje sam zacrtao.”

“Imamo veliki broj ljudi su predavali ovdje kratko vrijeme i zatim završili na vodećim univerzitetima. Siniša je brilijantan i s njim je fantastično raditi. Misllim da će postati jedna od zvijezda naše profesije u doglednoj budućnosti”, smatra Terens Hopmen.

Sinišini planovi trenutno su vezani za Sjedinjene Države i Holandiju. Trudi se međutim da bude vezan za Crnu Goru što je više moguće i sa holandskim kolegama vodi projekte na diplomatskoj akademiji i regionalnoj školi za državnu upravu.

“Pokušavam da ostanem vezan za Crnu Goru, da postoji nešto što me i dalje upućuje na nju. Šta će donijeti budućnost, ja to ne znam. Moje je da radim što je više moguće i da se formiram kao naučnik, kao predavač, a kasnije vidjećemo šta će budućnost donijeti.”
XS
SM
MD
LG