Linkovi

Singapur - zemlja kamera i strogog nadzora


Oštre mere bezbednosti u Singapuru

Nije slučajno da je baš Singapur izabran kao domaćin istorijskog samita između američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Jedan od glavnih razloga za takvu odluku je ekstremno visok nivo bezbednosti i stroga kontrola. Zapravo, ovaj grad-država beleži najnižu stopu kriminala na svetu. Za to je delimično zaslužan i obiman sistem nadzora te zemlje.

Singapur se predstavlja kao prva svetska “pametna nacija”. Razlog za to je vrlo primetan.To je veoma povezana nacija. Nedavno sprovedena istraživanja pokazala su da Singapurci provode skoro 13 sati dnevno na svojim digitalnim uredjajima.

Sva ta tehnologija olakšava vladi da prati šta se dešava. Jedan od načina da se to uradi je korišćenjem kamera za nadzor. Zapravo, gde god da se nalazite u Singapuru neće vam trebati puno vremena da shvatite da vas neko posmatra.

Kamere se ovde nalaze svuda i dovoljno su velike da ih primetite. I naravno to nije nužno neobična pojava. Međutim, u Singapuru vlada može da sprovede nadzor, uključujući prisluškivanje telefonskih poziva, pregledanja elektronske pošte i ostalih privatnih razgovora, bez sudskog naloga. To dodatno čini ovu lokaciju savršenim domaćinom osetljivog međunarodnog samita.

Vlada u Singapuru može garantovati da neće doći ni do kakvih protesta protiv Donalda Trampa, kao ni protiv Kim Džong Una. Takođe, neće biti nikakvih bezbednosnih pretnji jer će se kompletno područje nalaziti pod konstantnim nadzorom”, kaže Fil Robertson iz ogranizacije Hjuman rajts voč.

Singapur ima najmanju stopu kriminala na svetu. Prema podacima koje je prikupila agencija Galup, Singapurci se osećaju bezbednije nego stanovnici bilo koje druge zemlje pet godina za redom.

Severnokorejski agenti u Singapuru
Severnokorejski agenti u Singapuru

Stabilnost pomaže stvaranju bogatstva, transformišući Singapur u globalni finansijski centar. Međutim, nije sve sjajno.

“Vlada definitivno ne koristi nadzor samo za borbu protiv kriminala, uprkos činjenici da na tome insistira. Razlozi su, takođe, i političke prirode. Njihova namera je i da prate aktivnosti opozicije i političkih aktivista”, ističe Robertson,

Aktivista poput Đolovana Vema, jednog od najvećih kritičara singapurske vlade.

“Ukoliko ste aktivista ili političar, morate imati u vidu da vlada ima pristup svemu što kažete ili uradite, čak i napišete u imejlu svojim prijateljima. To je zato što je nadzor deo svakodnevnog života u Singapuru, naročito ako ste kritički nastrojeni protiv vladajuće partije.”

Vem je prošle godine optužen za organizovanje neovlašćenih protesta. Ovaj intervju snimljen je u parku Hong Lim, jedinom mestu gde je dozvoljeno održavanje protesta – ukoliko dobijete dozvolu.

U parku Hong Lim kamere su postavljene svuda. Dizajniran je tako da zastraši i stvori atmosferu straha i cenzure”, objašnjava Vem.

Singapurska vlada nije odgovorila na zahtev Glasa Amerike da prokomentariše ovu izjavu.

Generalno, postoji veoma mali otpor prema vladajućoj stranci, koja već decenijama dominira političkom scenom u Singapuru. U svakom slučaju jedna od najpopularnijih zemalja na svetu – sa puno bogatstva, ali i jakom bezbednošću.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG