Linkovi

Singapur revidirao cenu samita Tramp-Kim


Predsednik Donald Tramp korača sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na ostrvu Santosa, 12. juna 2018, u Singapuru.
Predsednik Donald Tramp korača sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na ostrvu Santosa, 12. juna 2018, u Singapuru.

Singapur je revidirao sumu koju je potrošio na istorijski samit SAD - Severna Koreja, objavljujući da trošak iznosi 12 miliona, što je manje od prethodno objavljenih 15 miliona dolara.

Singapurski premijer, Li Hsien Lung, rekao je da je najveći deo sredstava utrošen na bezbednost predsednika SAD Dondalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

"To je cena koju želimo da platimo" kako bi doprineli sastanku koji je u "temeljnom interesu" Singapura, rekao je Li.

Malena grad-država sprovela je veliku bezbednosnu operaciju za samit, raspoređujući hiljade policajaca po terenu. Takođe je platila troškove velike severnokorejske delegacije, uključujući i Kimovo odsedanje u luksuznom Sent Regis hotelu, prenosi BBC.

Obojica lidera provela su tri noći u Singapuru, oko sastanka 12. juna.

Prvi sastanak ikad između lidera Severne Koreje i Sjedinjenih Država nije proziveo nikakakve konretne sporazme, ali Tramp i Kim potpisali su dokument u kome Kim "potvrđuje svoju odlučnu i nepokolebljivu predanost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva", dok je Tramp "predan obezbeđivanju bezbednosnih garancija" Severnoj Koreji.

Dokument takođe poziva dve zemlje da zajednički rade na izgradnji trajnog mira na Korejskom poluostrvu, uspostavljanju odnosa SAD i Severne Koreje i predaji posmrtnih ostataka ratnih zarobljenika i vojnika nestalih u akciji.

XS
SM
MD
LG