Linkovi

Sindikati: Radnici jedva preživljavaju


SSSS i UGS Nezavisnost zajednički su organizovali prvomajski protest u Beogradu, Foto: video grab
SSSS i UGS Nezavisnost zajednički su organizovali prvomajski protest u Beogradu, Foto: video grab

Dve sindikalne centrale - Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Udruženi granski sindikati Nezavisnost zajednički su organizovali tradicionalni prvomajski protest sa koga je upozoreno na težak položaj radnika i preživljavanje sa kojim se suočavaju.

Predsednik "Nezavisnosti" Zoran Stojiljković je rekao da više nema živaca da sedi u Socijalno ekonomskom savetu Vlade, jer su, iako su u saopštenjima stvari predstavljene idealno, rezultati gotovo nikakvi.

Dokle misle da nam gužvaju karakter i da nas ponižavaju, zapitao je Stojiljković i objasnio da u današnjoj situaciji svaki vanredni trošak od 100 evra "drma kućne finansije".

On je zatražio da sidikati, umesto prvomajskih protesta, oroče svoje zaheve, kao i da se zalažu za povratak kolektivnih ugovora, kojih godinama nema.

Lider SSSS Ljubisav Orbović je rekao da su sindikati u poslednje tri godine uspeli da se izbore za povećanje minimalne zarade, ali je i ona ispod svake granice izdržljivosti, jer je za 40 odsto manja od potrošačke korpe.

Prvomajski protest sindikalaca pod parolom “Veće plate za opstanak i ostanak”, Foto: video grab
Prvomajski protest sindikalaca pod parolom “Veće plate za opstanak i ostanak”, Foto: video grab

Po njegovim rečima poslodavci danas na perfidan način pokušavaju da povećaju radno vreme, sa obrazloženjem "sat pre i sat posle" posla, da zaposleni rade za vlasnika, a ne za sebe.

Posle obraćanja sindikalnih lidera na Trgu Nikole Pašića, učesnici prvomajskog protesta pošetali su ulicama centra Beograda.

Dačić: Aktuelne ideje Karla Marksa

Povodom Dana rada oglasio se i lider Socijalističke partije Srbije i potpredsednik Vlade Ivica Dačić izjavom "da smo i dalje svedoci kako i dalje mora da se bori za ono što je Karl Marks nekad propagirao - osam sati rada".

Posle polaganja venca na grob osnivača socijalističkog pokreta u Srbiji Dimitrija Tucovića, Dačić je ocenio da su ideje o socijalnoj ravnopravnosti i

radničkim pravima iz vremena socijalističke Jugoslavije i Josipa Broza Tita i danas realizovane i aktuelne u zakonima nekih država članica EU.

Dačić je upozorio da se danas, nažalost, u Srbiji stranke više ne dele na ideološkim osnovama, jer mnoge od njih nemaju ideologiju.

XS
SM
MD
LG