Linkovi

Rukovanje Abasa i Netanjahua na Peresovoj sahrani


Palestinski predsednik Mahmud Abas i izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Brojni svjetski lideri, porodica, prijatelji i politički saradnici oprostili su se danas od bivšeg izraelskog predsjednika Šimona Peresa koji je sahranjen u Jerusalimu. Predsjednik Barak Obama je u oproštajnom govoru nazvao Peresa jednim od velikana 20. vijeka i uporedio ga sa ličnostima poput Nelsona Mendele i britanske kraljice Elizabete.

Sahrana Šimona Peresa u Jerusalimu okupila je veliki broj svjetskih lidera i zvaničnika. Među predsjednicima je bio i palestinski lider Mahmud Abas koji se rukovao i kratko popričao sa aktuelnim izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Odajući poslednju poštu Peresu, Netanjahu je istakao da je bivši izraelski lider iza sebe ostavio nadu.

"Šimonov život je bio ispunjen svrhom. Ostvario je nevjerovatna dostignuća. Inspirisao je mnoge svojom vizijom i nadom. Bio je veliki svjetski čovjek.”

Od Peresa se, između ostalih, oprostio i bivši američki predsjednik Bil Klinton koji je podsjetio da je decenijama sarađivao sa Šimonom Peresom.

Svetski lideri na sahrani Šimona Peresa
Svetski lideri na sahrani Šimona Peresa

"Njegovi kritičari su često tvrdili da je naivan, pretjerano optimističan sanjar. Nisu bili u pravu samo kada je riječ o naivnosti. On je tačno znao šta je radio u svom pretjeranom optimizmu.”

Aktuelni američki predsjednik Barak Obama održao je 20-minutni oproštajni govor u kojem je poručio da Peres, koji je preminuo u srijedu u 94. godini, nikada nije odustao od svog sna da se uspostavi mir sa Palesincima.

"Čak i u svijetlu terorističkih napada, stalnih razočaranja za pregovaračkim stolom, insistirao je da kao ljudska bića, Palestinci moraju biti tretirani kao jednaki u dostojanstvu sa Jevrejima i da stoga moraju da budu jednaki u samoopredeljenju.”

Šimon Peres, koji je podijelio Nobelovu nagradu za mir za mirovne napore sa Palestincima 1994. godine, sahranjen je pored dvojice bivših izrelskih premijera. Jedan od njih, Jicak Rabin, ubijen je zbog mirovnog sporazuma koji su on i Peres postigli sa pokojnim palestinskim liderom Jaserom Arafatom.

XS
SM
MD
LG