Linkovi

Izložba novih tehnologija


Antropomorfička rukavica pomoću koje operater osća ono što dodiruje robot.
Antropomorfička rukavica pomoću koje operater osća ono što dodiruje robot.

U Los Anđelesu je prikazan robot pomoću koga operater može da oseća pod prstima ono što dodiruju mehanički prsti robota

U Los Anđelesu je u toku redovna godišnja izložba tehnoloških dostignuća toliko naprednih da se još najmanje 5 do 10 godina neće pojaviti na tržištu. Jedno od njih je robot pomoću koga osoba koja upravlja njime može pod prstima da oseća ono što dodiruju njegovi mehanički prsti.

Teleegzistencijalni surogat - antropomorfični robot Telesar V, je japanski robot prikazan na tehnološkoj izložbi Siggraf 2012. Sve što taj robot dodiruje njegov operator oseća pod sopstvenim prstima. Uz pomoć specijalne kacige, prsluka i rukavica operator ima jasne doživljaje u svojim čulima. U obratnom pravcu, operator može da daljinski manipuliše predmetima uz pomoć robotskih ruku.

Mogućnosti Telesarove primene su beskonačne – od zabave do medicine – kaže njegov Čarit Fernando, sa Tokijskog univerziteta.

„Zamislite da na nekom mestu možete da imate osećaj kao da ste na nekom drugom iako niste tamo. Na primer da u ovom trenutku imate osećaj da ste u Parizu, da uživate u njegovoj lepoti, da možete da kupujete nešto i doživljavate kako izgleda, kako ga osećate pod prstima. Ovo vas vodi na druga mesta iako ne u fizičkom smislu“, kaže robotičar Čarit Fernando.

Ali, Telesar je samo jedna od atrakcija na izložbi Siggraf 2012.

Ove godine, pored Japana i Sjedinjenih Država zastupljeni su i Mađarska, Kanada, Kina, Singapur i Južna Koreja.

Među posetiocima ima mnogo stručnjaka poslatih od raznih kompanija da pogledaju šta se radi u svetu i možda i sami dobiju nove ideje.

Veliku pažnju privlači i tehnologija trodimenzionalne slike, posebno ona za koju nisu neophodne specijalne naočare.

Mađarska firma Holografika koristi holografsku tehnologiju. Njen direktor i osnivač, Tibor Balog, kaže da niz projektora pokriva svaku moguću tačku na kojoj oko može da se zadrži, sa širokougaonim projektorom koji reflektuje sliku ka gledaocu.

„Ovde vidite holografiju poput trodimenzionalne filmske projekcije kakvu bi ljudi želeli da imaju kako ne bi morali da nose naočare ili da sede na određenom mestu. Specijalno kada su kod kuće gde bi želeli da imaju komfor kakav imaju danas, a ovo je tehnologija za to“, kaže Tibor Balog.

Robert Blanko iz Čikaga želeo je da to isproba jer radi za jednu reklamnu firmu sa interaktivnim displejima za klijente.

„Bio sam impresioniran. Nisu me bolele oči i bilo je ubedljivo, bez ikakvih neobičnih projekcionih ekrana ili naočara“.

Na štandu Masačusetskog instituta za tehnologiju studenti istraživači prikazuju svoju 3D tehnologiju za televizore i pametne telefone –troslojno svetlosno polje zvano Tensor, za koje tvrde da daje bolju dubinsku oštrinu od drugih.

Doktorant sa Em-aj-tija, Metju Hirš, objašnjava.

„Ima visoku rezoluciju i može da se ugrađuje u televizore, pa čak i u mobilne telefone, na kojima izgleda kao da lebdi iznad ekrana. Možete čak da pomerate glavu levo-desno i da gledate oko objekata. Mnogo je bolje nego u bisokopu“, kaže Metju Hirš.

Na kraju, evo i jednog uređaja koji se priključuje na ajped kako bi se dobila 3D slika. Napravljen je od jeftinog materijala i košta svega 120 dolara. Očigledno, ovaj uređaj naći će se u prodaji mnogo ranije nego mnogi drugi prikazani na ovoj izložbi.
XS
SM
MD
LG