Linkovi

Martin Šulc podvukao podršku EP Srbiji


Predsednik EP Martin Šulc sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.
Predsednik EP Martin Šulc sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc razgovorao je danas u Beogradu sa najvišim državnim zvaničnima Srbije i tom prilikom istakao podršku ove evropske institucije Srbiji za što skorije otvaranje pregovora sa EU.

Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja zavisi od više stvari, a ne samo od potpisivanja sporazuma sa Prištinom. To jeste važno, ali naši odnosi se ne svode samo na to, rekao je danas u Beogradu predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Na konferenciji za novinare posle susreta sa premijerom Srbije, Šulc je istakao da njegova poseta predstavlja znak Srbiji da, uprkos turbulentnim događanjima unutar EU, nije zaboravljena u Briselu:

"Postoji još mnogo elemenata, koji se računaju. Ako sve bude teklo kako treba, mogao bih da zamislim da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena do kraja godine."

Predsednik Evropskog parlamenta je pohvalio doprinos Srbije stabilizaciji odnosa u regionu, a kako je dodao – Evropski parlament ne podržava mere mađarske Vlade i podizanje zida protiv emigranata prema Srbiji. On je izrazio očekivanje da će uz podršku Brisela, Mađarska i Srbija pronaći rešenje bez stvaranja novih linija razdvajanja u Evropi.

A srpski premijer Aleksandar Vučić je je izrazio nadu da će se postići sporazum sa Prištinom i da će Srbija u septembru dobiti preporuku za otvaranje poglavlja u oktobru:

"Veoma brinem zbog mogućih posledica nestabilnosti u regionu. I to me u ovom trenutku više brine nego tačno vreme otvaranja poglavlja. A prva poglavlja ćemo svakako otvoriti ove godine. I naravno, ja ću biti kriv ako se to ne dogodi."

Martin Šulc se obratio i poslanicima u Skupštini Srbije i tom prilikom je istakao da se Evropski parlament zalaže da do kraja godine Srbija otvori prva pregovaračka poglavlja o priključenju EU. Time će posao tek početi, ocenio je Šulc i dodao da slobode medija treba da budu garantovane u svakoj članici EU, kao i u svakoj zemlji koja to želi da postane.

XS
SM
MD
LG