Linkovi

Ugrožene vrste ajkula na meniju restorana


Supa od ajkulinog peraja u jednom kineskom restoranu u San Francisku.
Supa od ajkulinog peraja u jednom kineskom restoranu u San Francisku.

Naučnici su nedavno analizirali genetski sastav uzoraka supe od ajkulinih peraja iz restorana širom SAD. U njima su pronadjeni tragovi ugroženih vrsta.

Ribari svake godine ulove milione ajkula, odseku im peraje, a ostatak vrate u more. Peraje se koristi za spravljanje supe od peraja od ajkule, azijski specijalitet koji se pravi u mnogim zemljama. Ekipa naučnika i stručnjaka iz organizacija za zaštitu životne sredine, nedavnno je prikupila uzorke te supe iz restorana širom Sjedinjenih Država i analizirala njihov genetski sastav. U njima su pronađeni tragovi ugroženih vrsta.

Stručnjaci i borci za zaštitu životne sredine kažu da se svake godine u svetu pobije 73 miliona ajkula, najviše zbog peraja, od kojeg se spravlja supa. Supa od peraja od ajkule je uobičajena na jelovniku mnogih azijskih restorana širom sveta.

Istraživači sa Univerziteta „Stoni Bruk“ Čikaškog muzeja i organizacije za zaštitu životne sredinje „Pju“, ispitali su uzorke 51 supe prikupljene u 14 američkih gradova. Analizom genetskog sastava sastojaka, identifikovano je osam vrsta ajkula, među kojima su i neke ugrožene vrste.

Liz Karen u organizaciji „Pju“ vodi globalnu kampanju za očuvanje ajkula.

„Glavna stvar je to što smo utvrdili da u supama od ajkulinog peraja koje se prodaju u Sjedinjenim Državama ima i ugroženih vrsta. U jednom uzorku iz Bostona, bilo je tragova jedne vrste ajkule čekićare Ta vrsta čekićare je na crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu ugroženih vrsta.“

Odsecanje peraja, odnosno odsecanje dok je ajkula živa i bacanje ostatka u more, u Sjedinjenim Državama je zabranjeno. Međutim, lovljenje ajkula i uvoz peraja su dozvoljeni. Proizvodi od peraja od ajkule su za sada zabranjeni samo u pet američkih država.

„Prekomerno lovljenje ajkula je globalni problem. Hongkong je u ovom trenutku središte trgovine perajima od ajkule, u kojoj učestvuje oko 80 država“, kaže Liz Karen.

Prema istraživanuju organizacije „Pju“, tokom proteklih 60 godina, populacija ajkula se smanjila za oko 80 odsto. Ta organizacija za zaštitu životne sredine smatra da bi rezervati za ajkule mogli da poprave situaciju.

„Ajkule imaju dugačak životni vek i često ne dostižu seksualnu zrelost sve do dvadesetih godina, kada počinju da se razmnožavaju, pri čemu neke vrste imaju po dva mladunca odjednom. Zbog toga im je sposobnost da se razmnože i oporave od prekomernog ulova veoma mala.“

Međunarodno humanističko društvo vodi jednu od najvećih kampanja za zaštitu ajkula. Ajris Ho je menadžerka programa za zaštitu prirode.

Više od 90 odsto potrošnje peraja od ajkule u svetu otpada na Kinu, a preko Hongkonga se odvija oko 50 odsto globalne trgovine perajima od ajkule.“

Kineska vlada je objavila da će prestati da služi supu od peraja od ajkule na zvaničnim prijemima. Ho kaže da je izvan Azije, najveće američko tržište.

„Prema zvaničnim dokumentima, 2010. su u Sjedinjene Države uvezene 34 tone peraja od ajkule.“

Ajkule žive na planeti oko 400 miliona godina, duže od dinosaurusa. Ali naučnici sada strahuju da neće biti u stanju da prežive sadašnji nasrtaj.
XS
SM
MD
LG