Linkovi

Severnokorejski sportisti stigli u Južnu Koreju


Zastava Severne Koreje među ostalim zastavama učesnica na ZOI

Poslednja grupa severnokorejskih sportista stigla je u Južnu Koreju na pripreme za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu.

Deset sportista, skijaša i klizača, i delegacija koja ih prati stigli su u olimpijsko selo Gangneung. Tamo je već ženski hokejaški tim koji je stigao ranije zbog zajedničkog treninga sa timom iz Južne Koreje, sa kojim će se I takmičiti.

Dolazak sportista u olimpijsko selo Gangeung podudarilo se sa podizanjem zastave Severne Koreje na olimpijskim punktovima u Pjongčangu I Gangeungu. Zakoni u Južnoj Koreji inače zabranjuju da se zastava Severne Koreje vijori.

Pristanak Kim Džong Una da severnokorejski sportisti učestvuju na Olimpijskim igrama otvorio je vrata za dijalog dve Koreje koji je bio zamrznut otkad Pjongjang razvija nuklearni I raketni program.

Dve Koreje će na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara 9. februara ići pod jednom zastavom.

SAD: Nema pretnji pred ZOI

Sjedinjene Američke Države saopštile su sa nemaju saznanja o bilo kakvoj specifičnoj pretnji u vezi sa Zimskim olimpijskim igrama, koje sledeće nedelje počinju u Južnoj Koreji, uprkos nuklearnim tenzijama sa susednom Severnom Korejom.

Visoki zvaničnik Stejt Departmenta zadužen za bezbednost američkog olimpijskog tima rekao je da SAD blisko sarađuju sa Južnom Korejom poslednje dve godine, kako bi se pripremili za Zimske olimpijske igre.

Kako sportisti počinju da pristižu u Južnu Koreju, domaćini su izrazili uverenje da su sposobni da održe bezbedan i uspešan sportski događaj ove godine.

Visoki zvaničnici Stejt Departmenta navode da će oko 100 agenata zaduženih za diplomatsku bezbednost biti razmešteno u Seulu i Pjongčangu za vreme Zimskim olimpijskih i paraolimpijskih igara, što je otprilike sličan broj kao i na prethodnim olimpijskim igrama.

U američkoj delegaciji biće oko 275 osoba, dok se očekuje da će oko 60 hiljada Amerikanaca prisustvovati Igrama, među njima potpredsednik Majk Pens i njegova supruga Karen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG