Linkovi

"Severnokorejski nuklearni program najozbiljnija svetska pretnja"


Severnokorejski lider Kim Džong Un sa vojnim zvaničnicima

Tenzije posle najnovijeg nuklearne probe Pjongjanga nastavljaju da se zaoštravaju. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je da je severnokorejski nuklearni program najozbiljnija pretnja s kojom se svet trenutno suočava, upozorio da bi "pooštrena retorika mogla da dovede do neželjenih posledica i da rešenje mora biti političko. Severna Koreja se danas proglasila "punom nuklearnom silom koja poseduje interkontinentalnu raketu, kao i atomsku i hidrogensku bombu". A američki predsednik Donald Tramp najavio je da će dozvoliti Južnoj Koreji i Japanu da od Sjedinjenih Država kupe sofisticiranu vojnu opremu i ukinuti ograničenja na južnokorejske rakete.

Južnokorejski ratni brodovi jutros su izveli nove vježbe sa bojevom municijom.

“Vježba je izvedena da bi se provjerila borbena gotovost mornarice u okviru priprema za provokacije Sjeverne Koreje na moru i osnažila njena odlučnost da kazni neprijatelja”, rekao je portparol južnokorejske mornarice Jang Vok.

Nekoliko sati ranije, američka ambasadorka u Ujedinjenim Nacijama Niki Hejli uputila je otvoreno upozorenje sjevernokorejskom lideru Kim Džong Un-u.

Njegova nedozovljena upotreba raketa i nuklearne prijetnje pokazuju da traži rat”.

Ambasadori Rusije (L), Kine i SAD u UN-u
Ambasadori Rusije (L), Kine i SAD u UN-u

​Predsjednik Donald Tramp poručio je da su “na stolu sve opcije za rešavanje sjevernokorejske prijetnje”. Tramp je telefonom razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja se zalaže za diplomatsko rešenje.

Vašington se pak sve više kreće vojnim putem – Bijela kuća odobrila je Južnoj Koreji i Japanu kupovinu dodatne vojne opreme i odobrila zahtjev Seula za postavljanje snažnijih bojevih glava na rakete.

Svjetski lideri međutim zahtijevaju od Sjedinjenih Država da ublaže retoriku. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi, kako se izrazio, podsticanje vojne histerije moglo da dovede do globalne katastrofe, te da zaoštravanje sankcija protiv Sjeverne Koreje ne bi promijenilo vlast u Pjongjangu.

“Upotreba svih vrsta sankcija u ovom slučaju je beskorisna i neefikasna, Oni će radije da jedu travu nego da odustanu od nuklarnog programa ako se ne osjećaju bezbjednim. Trebalo bi da se okrenemo dijalogu svih zainteresovanih strana”.

Najnovija sjevernokorejska nuklearna proba je možda promijenila odnos snaga. Neimenovani američki obavještajni zvaničnik rekao je televiziji Ej-Bi-Si da je u pitanju bio test usavršene nuklearne naprave. Sjeverna Koreja tvrdi da je u pitanju bila hidrogenska bomba – što je prijetnja kojom je možda prekoračena američka crvena linija.

“Sjedinjene Države će primiti još poklona iz moje zemlje dok god se oslanjaju na bezobzirne provokacije i bezuspješne pokušaje da izvrše pritisak na Sjevernu Koreju”, upozorio je sjevernokorejski ambasador u Ženevi Han Tae Song.

Južnokorejski ratni brodovi
Južnokorejski ratni brodovi

U međuvremenu, za Južnokorejce, sjenka rata je svakim danom sve veća.

"Strah me je da ću, ako bude rata, morati da ostavim ženu i dijete i da idem da se borim”, kaže jedan stanovnik Seula.

Američke diplomate će u Ujedinjenim nacijama ove nedelje predložiti novu rezoluciju u Sjevernoj Koreji, uz nadu da će se o njoj brzo glasati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG