Linkovi

Severna Makedonija u žalosti za žrtvama nesreće u Bugarskoj


Učenici osnovne škole Ismail Kemali u Skoplju odaju poštu šestoro drugara i drugim žrtvama saobraćajne nesreće u Bugarskoj, 24. novembra 2021.

Jedna seoska škola u Severnoj Makedoniji zatvorena je rano u sredu kada se saznalo da su 14-godišnja učenica Anisa Iseni i njena majka među 45 žrtava saobraćajne nesreće u susednoj Bugarskoj.

Anisa, učesnica prvog razreda srednje škole, i njena 37-godišnja majka Fikrija bile su u autobusu koji je prevozio turiste sa vikend posete Istanbulu nazad u Skoplje, kada je udario u ogradu na autoputu tokom noći. Samo sedmoro putnika je preživelo.

"Kada su čuli vest, deca su počela da plaču i nisu mogla da se koncentrišu", ispričala je Semira Idrizi, koja radi u školi Naim Frašeri u selu Studeničani, na dvadesetak kilometara od Skoplja.

"Bila je veoma pametna devojčica, sve su joj ocene bile fantastične", kaže Idrizi, pokazujući Anisinu školsku klupu.

Njena majka Fikrija predavala je makedonski jezik u školi koju pohađaju pretežno etnički Albanci.

Anisin rođak Fati Iseni kaže da je tinejdžerka poslala mnogo fotografija iz Istanbula u ponedeljak. "Bila mi je kao ćerka. Živeli smo u istoj kući", priča uplakani Iseni. "Njen otac je slomljen, ne može da govori."

Prema spisku putnika koji su objavili mediji u Skoplju, većina žrtava, među kojoj je 12 dece školskog uzrasta, bila je iz etnički albanske manjinske zajednice u Severnoj Makedoniji.

Vlada u Skoplju proglasila je trodnevnu nacionalnu žalost a zastave su spuštene na pola koplja, 20 godina posle kratke albanske pobune koja je dovela do procesa pomirenja i punih prava za albansku manjinu.

Vlade Bugarske i Kosova takođe su u sredu proglasile dan žalosti za žrtvama.

Oko 250 učenika škole Ismail Kemali u Skoplju položilo je venac na spomenik srednjevekovnom albanskom heroju Skenderbegu za svojih pet drugara, iz porodice Jahi, koji su sa majkom poginuli u nesreći.

U bugarskoj prestonici Sofiji građani ostavljaju cveće i igračke ispred ambasade Severne Makedonije izražavajući saučešće.

Žena ostavlja cveće ispred ambasade Severne Makedonije u Sofiji, 24. novembra 2021.
Žena ostavlja cveće ispred ambasade Severne Makedonije u Sofiji, 24. novembra 2021.

Bugarske vlasti nastavljaju istragu nesreće, a kao najverovatniji uzrok i dalje se razmatraju ljudska greška ili tehnički problemi, iako se ispituje i stanje autoputa na delu gde se dogodila nesreća.

Rođaci poginulih i preživelih okupili su se ispred bolnice Pirogov u Sofiji gde očekuju nove informacije.

Isa Došljak, koji je izgubio ženu i dvoje rođaka u nesreći, rekao je da mu je rečeno da će se DNK analiza obaviti u četvrtak, ali da još nije siguran kada će tela njegovih najbližih moći da se prenesu kući.

Makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani posle posete hospitalizovanim putnicima u sredu rekao je da su prikupljeni uzorci DNK da bi se pomoglo u identifikaciji žrtava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG