Linkovi

Severna Koreja uništava poligon za nuklearne probe krajem maja


Arhivski snimak uništenja rashladnog tornja u glavnom nuklearnom kompleksu Severne Koreje Jongbjon iz juna 2008.
Arhivski snimak uništenja rashladnog tornja u glavnom nuklearnom kompleksu Severne Koreje Jongbjon iz juna 2008.

Severna Koreja je saopštila da će demontirati svoju lokaciju za nuklearne probe između 23 i 25. maja, u damatičnom činu koji treba da posluži kao uvod u samit njenog lidera Kim Džong Una sa američkim predsednikom Trampom u junu.

U saopštenju koje je prenela državna televizija, severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će svi tuneli u severoistočnom poligonu za testiranje biti uništeni u eksploziji a istraživačka postrojenja će takođe biti demontirana.

Kim je već otkrio planove da zatvori lokaciju za testove do kraja maja, za vreme samita sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom prošlog meseca. Analitičari kažu da - dok je zatvaranje tog mesta važno - ono ne predstavlja materijalni korak ka punoj denuklearizaciji.

Severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ceremonija zakazana za period između 23. i 25. maja "u zavisnostsi od vremenskih uslova."

Saopšteno je da će Sever pozvati novinare iz SAD, Južne Koreje, Kine, Rusije i Britanije da prisustvuju procesu uništenja poligona. Oni će čarter letom iz Pekinga otputovati u sevenokorejski grad Vonsan, odakle će vozom stići do lokacije nuklearnog poligona.

Ministarstvo je saopštilo da će Sever nastaviti da "promoviše bliske kontakte i dijalog sa susednim zemljama i međunarodnim društvom da bi očuvao mir i staibilnost na Korejskom poluostrvu i širom planete."

Posle samita Mun-Kim, iz kabineta južnokorejskog predsednika je saopšteno da je Kim spreman da dozvoli međunarodnim stručnjacima da prisustvuju procesu uništenja nuklearne lokacije ali se u današnjem saopštenju Severa ne pominje da će ekspertima biti dozvoljen pristup.

XS
SM
MD
LG