Linkovi

Pjongjang lansirao rakete uoči dolaska američkog nosača aviona u Južnu Koreju


Fotografija ispaljivanja rakete sa nepoznate lokacije u Severnoj Koreji koju je objavila severnokorejska državna agencija KCNA, mart 2023.
Fotografija ispaljivanja rakete sa nepoznate lokacije u Severnoj Koreji koju je objavila severnokorejska državna agencija KCNA, mart 2023.

SEUL - Severna Koreja je u ponedeljak ujutro ispalila dve balističke rakete kratkog dometa u more, kod svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska. Ove rakete lansirane su uoči dolaska američkog nosača avoina u Južnu Koreju.

Rakete su letele oko 370 kilometara i pale su van ekskluzivne ekonomske zone Japana, saopštila je japanska vlada.

Lansiranje raketa desilo se uoči planiranog dolaska američkih nosača aviona i brodova, koji bi trebalo da stignu u južnokorejsku luku Busan u utorak.

Pre dolaska, nosač je trebalo da održi zajedničke vežbe sa južnokorejskim snagama kod južne obale Korejskog poluostrva, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Planirana poseta nosača aviona dogovorena je u sklopu pokušaja SAD da rasporede što više sredstava kod Južne Koreje, kako bi odvratili Pjongjang od eventualnog napada.

Vojska Južne Koreje ocenila je lansiranja raketa kao tešku provokaciju kojom se krše rezolucije Saveta bezbednosti UN i pozvala na hitan prekid.

Japanska vlada uložila je "snažan protest" Severnoj Koreji, rekavši da njena raketna lansiranja ugrožavaju bezbednost i mir Japana, regiona i međunarodne zajednice.

Američka indo-pacifička komanda saopštila je da poslednja lansiranja ne predstavljaju neposrednu pretnju za američko osoblje ili njihove saveznike. Međutim, rakete naglašavaju destabilizujući uticaj nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila Pjongjanga, navodi se u saopštenju.

Severna Koreja je poslednjih nedelja pojačala svoje vojne testove, uključujući ispaljivanje više krstarećih raketa u sredu, za koje je Pjongjang rekao da imaju za cilj "uvežbavanje taktičkih nuklearnih napada".

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je da će Severna Koreja verovatno pojačati provokativne aktivnosti, uključujući mogući nuklearni test.

Američki i južnokorejski zvaničnici upozoravaju da bi Severna Koreja uskoro mogla da izvede prvu nuklearnu probu od 2017.

Severna Koreja je u petak saopštila da je testirala novu podvodnu bespilotnu letelicu sa nuklearnom sposobnošću, pošto je lider Kim Džong Un upozorio da zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD treba da prestanu.

Saveznici su prošle nedelje završili svoje redovne prolećne vežbe, ali se nastavljaju druge terenske obuke. Dve države ističu da su vežbe odmbrambene.

XS
SM
MD
LG