Linkovi

Severna Koreja otkazala posetu Ban Ki-Muna


Generalni sekretar UN, Ban Ki-mun

Severna Koreja je iznenada povukla poziv Generalnom sekretaru UN, Ban Ki-Munu, da poseti industrijski kompleks Kesong na njenoj teritoriji.

Ban, koji se nalazi u petodnevnoj poseti Južnoj Koreji, navodi da Pjonjang nije pružio objašnjenje za otkazivanje posete, obavljeno u poslednjem trenutku, kako je rekao - “kroz diplomatske kanale.”

On je ocenio da žali zbog odluke Severne Koreje, koju je ponovo pozvao da saradjuje sa medjunarodnom zajednicom radi mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i van njega. Generalni sekretar UN-a planirao je da poseti industrijski kompleks Kesong, koji se nalazi na severu, neposredno uz demilitarizovnu zonu koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju.

Ban je planirao da obidje fabriku kojom zajednički upravljaju dve Koreje, što bi označilo prvi put u više od dve decenije da je jedan generalni sekretar UN posetio Severnu Koreju. Poslednji koji je to učinio bio je Butros Butros-Gali, 1993. godine.

Industrijski kompleks Kesong je otvoren 2004. i predstavlja jedan od malobrojnih primera saradnje Severne i Južne Koreje. U oko 120 južnokorejskih fabrika u tom parku zaposleno je više od 53,000 severnokorejskih radnika.

XS
SM
MD
LG