Linkovi

Severna Koreja obećava "moćne kontramere" zbog sankcija


Ruski predsednik Vladimir Putin govori tokom sednice Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, Rusija, 7. septembra 2017.

Severna Koreja je u četvrtak obećala da će preduzeti "moćne kontramere" kao odogovor na američki pritisak ili nove sankcije protiv nje zbog raketnog programa, optužujući Vašington da želi rat.

Obećanje Pjongjanga, preneto u saopštenju njene delegacije na ekonomskom forumu na dalekom istoku Rusije, stiglo je nakon što su Sjedinjene Države rekle da žele da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uvede naftni embargo Severnoj Koreji, zabranu izvoza tekstila iz te zemlje i angažovanje severnokorejske radne snae u inostranstvu, kao i zamrzavanje imovine Kim DŽon Una i zabranu putovanja, što stoji u predlogu rezolucije u koji je Rojters imao uvid u sredu.

"Odgovorićemo na varvarsko kovanje sankcija i pritisak Sjedinjenih Država kroz moćne sopstvene kontramere", kaže se u saopštenju.

U istom saopštenju takođe se optužuju Južna Koreja i Japan zbog korišćenja ruskog foruma kako bi se igrali "prljave politike" i kaže da je taj događaj zamišljen da bude rasprava ekonomske saradnje u regionu, a ne kritika severnokorejskog raketnog programa.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na istom forumu u četvrtak da misli da severnokorejska kriza neće esklalirati u konflikt širokog obima, koji bi obuhvatao nuklearno oružje, predviđajući da će preovladati zdrav razum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG