Linkovi

Pjongjang povećao nuklearni arsenal


Kina veruje da Severna Koreja možda već ima 20 nuklearnih bojevih glava, što je mnogo više od prethodnih procena, navodi se u izveštaju dnevnika "Vol Strit Džornal".

Prema pisanju tog uticajnog lista, kineski nuklearni eksperti takođe veruju da Pjongjang može da proizvede dovoljno obogaćenog uranijuma da udvostruči svoj arsenal do naredne godine.

Peking, inače ključni saveznik Severne Koreje, preneo je tu informaciju američkim stručnjacima na sastanku u februaru, koji je bio zatvoren za javnost.

Novi podaci prevazilaze sve prethodne procene Pekinga i Vašingtona. Američki eksperti nedavno su sugerisali da Severna Koreja ima između 10 i 16 nuklearnih bombi. Vašingtonski Institut SAD-Koreja ranije ove godine predvideo je da bi Pjongjang, u najgorem slučaju, mogao da ima 100 atomskih bombi do 2020.

Severna Koreja je poslednjih godina značajno osnažila svoju nuklearni program i sprovela podzemne testove 2006, 2009. i 2013. Takođe je više puta zapretila da će napasti Južnu Koreju, Japan i Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG