Linkovi

Severna Koreja: Dijalog rezultat nacionalne snage, a ne pritiska


Severna Koreja tvrdi da je njena nedavna "ofanziva mirovnog dijaloga" sa SAD i Južnom Korejom rezultat nacionalne snage, a ne pritiska izvršenog međunarodnim ekonomskim sankcijama sa ciljem da se okončaju nuklearni i raketni testovi Pjongjanga.

Tokom komentara na državnoj televiziji nije bilo reči o planiranim samitima sa Južnom Korejom i SAD, uključujući i mogući sastanak predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una do kraja maja. Međutim, reč je o prvom pominjanju otopljavanju odnosa Pjongjanga sa Vašingtonom i Seulom.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In izjavio je da postoji mogućnost održavanja trilateralnog sastanka sa Severnom Korejom i SAD, a da bi razgovori trebalo da budu usmereni na okončanje nuklearne pretnje na Korejskom poluostrvu.

Mun je to rekao tokom pripremnog sastanka za međukorejski samit u predsedničkoj Plavoj kući u Seulu.

“Samit Severne Koreje i SAD bio bi, posle međukorejskog samita, sam po sebi istorijski događaj. U zavisnosti od lokacije mogao bi da bude još dramatičniji, a zavisno od napretka mogao bi da dovede do trilateralnog samite između Severa, Juga i SAD”, rekao je korejski predsednik Mun Džae In.

Sastanak Muna i severnokorejskog lidera planiran je za naredni mesec. Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će se sastati sa Kimom krajem maja.

XS
SM
MD
LG