Linkovi

Neometana proizvodnja nafte u S.Dakoti uprkos protestima


Učesnici protesta u Severnoj Dakoti

Ekolozi i američki Indijanci pozdravljaju odluku korupusa inženjera američke vojske da odbije da izda dozvolu za prolazak naftovoda ispod jezera Oahej, nedaleko od rezervata Standing rock plemena Sijuksi u Sjevernoj Dakoti, dok se ne obavi puna procjena projekta. Međutim, pojedini aktivisti strahuju da bi novoizabrani predsjednik Donald Tramp mogao da promijeni odluku o naftovodu, posle inauguracije 20. januara. U međuvremenu, energetska industrija u toj saveznoj državi nastavlja proizvodnju nafte i gasa koji se prevoze kamionima i željeznicom.

Posle proslave pobjede, pojedini aktivisti su napustili privremeni kamp na otvorenom, dok su mnogi ostali uprkos velikoj hladnoći. Frederika Helmjer, koja je napustila kamp posle objave odluke, kaže da su aktivisti i dalje na oprezu.

“Ako bude potrebno, mogu da ostanu tamo dugo vrijeme. Pretpostavljam da će željeti da osiguraju da se zaista odustalo od projekta.”

Međutim, 300 kilometara sjeverozapadno od Bizmarka, pumpe i bušilice su uobičajena pojava. Uprkos trenutno niskim cijenama nafte, za mnoge kompanije je i dalje profitabilno da proizvode prirodni gas i naftu u, kako ga geolozi nazivaju, regionu Baken koji je bogat škriljcima.

Za jednu od saveznih država sa najmanjim brojem stanovnika i posjetilaca, procvat u proizvodnji nafte je bio blagoslov, kaže portparol guvernera Džef Zent.

“Korist od razvoja prirodnih resursa vidljiva je širom savezne države.”

Samo nekoliko godina posle početka naftnog procvata, bruto društveni proizvod Sjeverne Dakote, koji je bio ispod američkog prosjeka, porastao je na 29 odsto iznad prosjeka. Zent ističe da su pojedine grupe koje protestuju protiv naftovoda Dakota Access protiv bilo kakvog razvoja fosilnih goriva.

Imate organizovane grupe koje su protiv, po svemu sudeći, veoma dobrog projekta koji predviđa jedan od najbezbjednijih načina za transport nafte. To bi trebalo da zabrine sve, a ne samo naftnu industriju.”

Zent tvrdi da većina stanovnika Sjeverne Dakote podržava dalji razvoj nafte, gasa i uglja, kao i obnovljivih izvora energije. Takođe naglašava da ljudi u toj saveznoj državi žele da zaštite životnu sredinu, ali da je sukob oko naftovoda doveo do porasta tenzija.

“Vlada snosi velike troškove za održavanje javne bezbjednosti. Ti troškovi se gomilaju svakog dana i stanovnici Sjeverne Dakote žele da se to pitanje riješi.”

Međutim, to se možda neće dogoditi uskoro, s obzirom na to da su korpusu inženjera američke vojske obično potrebni mjeseci da završi svoje procjene.

XS
SM
MD
LG