Linkovi

Šestoro ubijenih u pucnjavi preko granice u Kašmiru


Kašmir
Kašmir

Pakistanska vojska saopštila je da je bilans žrtava sinoćnje pucnjave preko granice, sa strane Indije, u nemirnoj oblasti Kašmir, porastao na šest.

U saopštenju izdatom u petak, portparol vojske general-major Asif Gafur rekao je da je 26 ljudi, uključujući žene i decu, ranjeno u onome što je nazvao "neisprovociranom indijskom granatiranju preko granice po selima Čarva i Harpal, sa pakistanske strane".

Poslednji incident u spornom regionu na Himalajima dogodio se dok je premijer Pakistana, Šahid Kagan Abasi, govorio u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, rekavši da je Indija počinila veći broj kršenja ljudskih prava u indijskom delu Kašmira.

"Pakistan zahteva međunarodnu istragu indijskih zločina u okupiranom Kašmiru", rekao je Abasi. "Tražimo od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i visokog predstavnika za ljudksa prava da pošalju istražnu komisiju u okupirani Kašmir kako bi potvrdili prirodu i obim indinskih kršenja ljudskih prava, obezbedili da oni koji su odgovorni budu kažnjeni i obezbedili pravdu i plakšanje za žrtve".

Prethodno, pakistanska vojska saopštila je u četvrtak da su indijske trupe otvorile vatru preko granice, ubivši najmanje četvoro civila. Pakistanske trupe odgovorile su na vatru, stoji u armijskom saopštenju u kome se okrivljuje Indija za započinjanje pucnjave koja se dogodila u selu Čarva.

Slične razmene vatre uobičajene su u Kašmiru, koji je uzrok dva od tri rata koji su vodile dve nuklearne sile od 1947, godine kada su dobile nezavisnost od Velike Britanije.

Kašmir je podeljen između Pakistana i Indije, ali obe zemlje polažu pravo na tu celu teritoriju.

XS
SM
MD
LG