Linkovi

Šest meseci Trampovog mandata: Loš rejting i više predstave nego suštine


Predsednik Donald Tramp govori o zdravstvenoj zaštiti tokom sastanka sa zaposlenima u zdravstvenoj službi u Beloj kući, Vašington, 18. jula 2017. (REUTERS/Kevin Lamarque)

Sutra se navršava šest meseci od kako je američki predsednik Donald Tramp spreuzeo položaj. Njegov početak mandata jedan je od najburnijih u istoriji američkih predsednika. Trampa opterećuju nizak rejting u anketama javnog mnjenja i istraga o tome da li je njegov izborni štab bio u dosluhu sa Rusijom tokom prošlogodišnje predizborne kampanje, što predsednik poriče. Međutim, kako izgleda, većina onih koji su ga podržali, i dalje ga podržavaju, u nadi da će uspeti da ostvari svoja ambiciozna obećanja, i njegovim rečima „učini Ameriku ponovo velikom“.

Pre šest meseci, Donald Tramp je postao 45. američki predsednik, uz obećanje da će izokrenuti Vašington i doneti promene u zemlji.

"Vreme praznih priča je završeno. Vreme je za akciju", rekao je Donald Tramp.

Ono što je usledilo bio je jedan od najburnijih početaka predsednika u istoriji SAD, obeleženog protestima, kontroverznim tvitovima, slabim procentima u istraživanjima javnog mnjenja i istragama o mogućem dosluhu između Trampovih saradnika iz kampanje i Rusije, koje bi mogle da trajno formiraju oblak sumnje iznad administracije.

Tramp je potpisao uznemirujuće predsedničke ukaze, od kojih su mnogi poništili pravila koja su proistekla iz vremena administracije Baraka Obame, a kojima su se republikanci protivili. Ostvario je trijumf postavljanjem konzervativnog sudije Nila Gorsača za sudiju Vrhovnog suda.

Ali, bilo je i nekih prepreka. Tramp i republikanci sapleli su se u Senatu prilikom napora da povuku i zamene Obamin Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, što je razočaravajuće za konzervativne glasače koji su zahtevali takvu akciju godinama.

Drugi Trampovi prioriteti, poput poreske reforme i ekspanzije infrastrukture, stavljeni su na stranu, dok se Kongres ne izbori sa zdravstvenom zaštitom.

Six Months into His Presidency, Trump Battles Weak Polls and High Expectations
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Nevolje sa istraživanjima javnog mnjenja

Međutim, od samog početka, Trampov mandat je bio kontroverzan, povremeno razdoran, i podsticao je proteste onih koji se ne slažu s njim. Ali i onih koji mu ostaju odani. Trampov rejting u javnosti je ispod 40 odsto, što je niska ocena zanovog predsednika, kaže analitičar Kajl Kondik sa Univerziteta u Virdžiniji.

"Podrška Trampu u javnosti je istorijski slaba za jednog novog predsednika. Tipično, imate predsednka koji dobije nešto kao period 'medenog meseca' kada bude izabran. Tramp to nije imao", kaže Kajl Kondik sa Univerziteta u Virdžiniji.

Tramp je imao mešoviti uspeh kada je reč o imigraciji, ključnom pitanju iz predizborne kampanje. Ilegalni prelasci granice su u padu, ali njegova privremena zabrana putovanja, koja se odnosi na građane šest pretežno muslimanskih zemalja, i dalje se suočava sa izazovima na sudu.

Međutim, nijedna tema nije bacila veću senku na Trampovu administraciju od optužbi da su njegovi saradnici iz kampanje možda bili u dosluhu sa Rusijom u vezi sa mešanjem u prošlogodišnje izbore. Predsednik tu optužbu naziva „lovom na veštice“.

Kada je Tramp otpustio direktora Federalnog istražnog biroa Džejmsa Komija, Robert Maler postavljen je za specijalnog istražitelja.

Otkriće da je Trampov najstraiji sin, Donald mlađi prošle godine sastao sa ruskom advokaticom, koja je nudila štetne informacije o Hilari Klinton, dodatno je podstaklo optužbe o dosluhu.

Demokrate, među njima i lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer, oglasile su zvono za uzbunu.

"Ovo otkriće trebalo bi da stavi tačku na ideju, koju forsiraju administracija i predsednik, da apsolutno nema dokaza namere Trampove kampanje da koordinira ili radi u dosluhu".

Usredsređivanje na Rusiju predstavljalo je distrakciju za Trampovu agendu u Kongresu, ali to bi moglo da se promeni kaže analitičar Džon Fortije iz Centra za dvostranačku politiku.

"Mislim da prvih šest meseci nisu baš savršeno merilo kada se predsednik ocenjuje o tim pitanjima. Često je potrebno mnogo vremena da bi se usvojio zakon".

Nema sumnje da je u prvih šest meseci svog mandata Donald Tramp napravio preokret u Vašingtonu, ali neki smatraju da su te promene više predstava, nego u suština.

"Trampova administracija i dalje je mlada. Ima vremena da se stvari poboljšaju za njega, ali i vremna da se stvari pogoršaju", zaključuje Fortije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG