Linkovi

Sešns naložio da se traže najstrože optužnice za prestupnike


Sekretar za pravosuđe SAD Džef Sešns

Sekretar za pravosuđe Sjedinjenih Država Džef Sešns naložio je federalnim tužiocima da podižu najteže moguće optužnice protiv osumnjičenih prestupnika, što je suprotno politici bivšeg predsednika Baraka Obame i moglo bi da dovede do više osuda i mnogo strožijih zatvorskih kazni.

U dokumentu koji je u četvrtak poslat kancelarijama federalnih tužilaca, Sešns navodi da “ova procedura utvrđuje našu odgovornost da sprovodimo pravdu, ona je moralna i pravedna i proizvodi doslednost”.

Sešns je takođe istakao da je naredba neophodna za borbu protiv rastućeg nasilja u nekim većim gradovima i nacionalne epidemije opioida. “Epidemija korišćenja opioida i heroina doprinosi nedavnom porastu nasilnih zločina u Americi”, rekao je Sešns.

Ovo je bila očekivana naredba Sešnsa, bivšeg tužioca tokom vrhunca američke epidemije korišćenja krek kokaina, koji se zarekao da će borba protiv nasilja i nelegalnih droga biti na vrhu liste prioriteta Sekretarijata za pravosuđe.

Promena Obamine politike

Neki zagovornici Obamine politike, koja je relativno rešila problem prenatrpanih federalnih zatvora i doprinela da se nacija preispita kako se narko kriminalcima sudi i izriču presude, kažu da će nova Sešnsova uredba oživeti neke od najgorih aspekata vladine borbe sa drogom.

Prema novim propisima tužiocima se preporučuje da se bave najozbiljnijim prestupima koje mogu da dokažu, ali se ističe da će u nekim slučajevima “zdrav razum” omogućiti tužiocima da zaobiđu to pravilo. Izuzeci će međutim morati da budu odobreni od strane nadređenih.

Ovim se takođe poništava uputstvo Sešnsovog prethodnika, demokrate Erika Holdera, koji je rekao da bi tužioci u nekim slučajevima trebalo da izostave količine droge iz optužbi, kako to ne bi uticalo na izricanje dužih kazni. Holderova inicijativa iz 2013. imala je za cilj da se podstaknu kraće kazne za nenasilne narko prestupnike, i da se tako omogući više sredstava za gonjenje ozbiljnijih i nasilnih kriminalaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG