Linkovi

Šešelju ponovo poziv iz Haga


Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala, 6.mart 2009

Iz Haga je upućen poziv Vojislavu Šešelju da se izjasni namjerava li da prisustvuje sjednici Apelacionog vijeća koje razmatra žalbu tužitelja na prošlogodišnju oslobadjajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke, kojom je on oslobodjen krivice za ratne zločine.

Presudom iz marta 2016. Vojislav Šešelj je oslobodjen krivice za progone, deportaciju, mučenje, bezobzirno razaranje i pljačku od 1991. do 1993. Par mjeseci poslije, tužitelji Mehanizma za
medjunarodne tribunale, koji nastavlja procese dosadašnjeg Suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, uložili su žalbu na presudu, tvrdeći kako Sudsko vijeće nije dovoljno obrazložilo svoje
zaključke, niti je pravilno ocijenilo dokaze o učešću Šešelja u udruženom zločinačkom poduhvatu i poticanju zločina, a današnji poziv iz Haga je nastavak procesa, ovaj put pred Apelacionim vijećem.

Ukoliko Šešelj odbije da dodje u Hag, što u Apelacionom vijeću, sudeći po Šešeljevim izjavama, i očekuju, biće mu odredjen advokat po službenoj dužnosti koji će prisustvovati zasjedanju, a Šešelju će biti data mogućnost da učestvuje iz Beograda putem video-linka. Rok dat Šešelju za izjašnjavanje je deset dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG