Linkovi

Oslobađajuća presuda Šešelju


Vojislav Šešelj na konferenciji za novinare u Beogradu 31. marta 2016.
Vojislav Šešelj na konferenciji za novinare u Beogradu 31. marta 2016.

Presuda kojom je lider Srpske radikalne stanke Vojislav Šešelj oslobođen odgovornosti za ratne zločine po svim tačkama optužnice prilično je uzburkala, pre svega Beograd, ali i Sarajevo i Zagreb.

Haški sud odlučio je danas da lider SRS Vojislav Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, a oslobađajuća odluka tročlanog sudskog veća doneta većinom glasova, pošto je sudija Flavija Latanci imala suprotno mišljenje.

Kako je obrazložio sudija Žan Klod Antoneti, Šešelj nije kriv za progon, ubistva, mučenje, okrutno postupanje, deportaciju i bezobzirno razaranje naselja. Prema rečima Antonetija, Šešelj nije podsticao na ratne zločine, a projekat Velike Srbije, za koji se Šešelj zalaže, je politički, a ne kriminalni cilj:

"Ovom oslobađajućom presudom po svih devet tačaka optužnice, nalog za hapšenje koje je Žalbeno veće izdalo 17. juna 2015. godine postaje bespredmetan. Prema tome, Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovek."

Sam Vojislav Šešelj je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da i dalje misli da je Tribunal antisrpski sud i institucija novog svetskog poretka, kao i da od državnog rukovodstva Srbije ne očekuje, niti su mu potrebne čestitke. Takođe, Šešelj je izjavio i da ga ne interesuju ni eventualne reakcije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine:

"Znao sam da mi ni jedan zločin ne mogu dokazati. Tamo sam pobio sva lažna svedočenja i raskrinkao sva falsifikovana dokumenta. Prođoh bez kazne, a možda sam mogao bar malo da dobijem, da ne besne ovoliko srpski neprijatelji. I u Srbiji, i van Srbije."

U ovom kontekstu zanimljiva je i prva reakcija predsednika Srbije Tomislava Nikolića, bivšeg političkog saborca i zamenika u SRS:

"Nisam razmišlja šta bi moglo da se desi. Ali, mera za Srbina je da li ga je Haški tribunal osudio ili oslobodio. Indifirentan sam, a nemam nikakvih osećanja prema njemu."

Sa druge strane, u regionu je odluka suda u Hagu dočekana prilično oštro – predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je Vojislav Šešelj učestvovao u planiranju dešavanja tokom agresije na BiH, i da ne može da veruje da ga je Haški sud oslobodio optužbi za ratne zlo-čine nad Hrvatima i Muslimanima.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković ocenio je da je presuda Tribunala Vojislavu Šešelju sramotna i da je to poraz Haškog suda i tužilaštva.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je Šešelj pobedio u nefer suđenju, dok po oceni koalicije DSS-Dveri presuda Šešelju ne sme da zamagli činjenicu da je Hag politički i antisrpski sud.

Sa druge strane, iz Lige socijademokrata Vojvodine poručuju da su šokirani presudom Haškog suda, a lider LDP-a Čedomir Jovanović je istakao da oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju ne može biti razlog za aboliranje politike zločina i svega drugog što je ratna politika 90. uradila od srpskog društva i regiona.

XS
SM
MD
LG