Linkovi

Hag oslobodio Šešelja


Vojislav Šešelj na konferenciji za novinare u Beogradu
Vojislav Šešelj na konferenciji za novinare u Beogradu

Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo je da vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, čime je nalog za njegovo hapšenje postao bespredmetan

Vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj oslobođen je od optužbi po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta, koji su počinjeni između 1991. i 1993. godine u Hrvatskoj, Vojvodini, te Bosni i Hercegovini.

Većina od troje raspravnih sudaca je zaključila – kako se Šešeljevi huškački govori te organiziranje dobrovoljaca za ratišta – ne mogu dovesti u vezu sa zločinima koji su uslijedili. Ukinut je i nalog za hapšenjem Šešelja u Srbiji i prebacivanjem u haški pritvor u koji se odbijao dobrovoljno javiti na izricanje presude.

Na prvostepenu oslobađajuću presudu Šešelju može se očekivati žalba haškog tužiteljstva budući da je sutkinja Flavia Lattanzi imala djelomično izdvojeno mišljenje, za razliku od druga dva suca – predsjedavajućeg Jean Claude Antonettija i Mandiaye Nianga.

Većina od tročlanog Raspravnog vijeća je zaključila kako Šešeljev vid stvaranja Velike Srbije nije bio kriminalni cilj, već politički, pročitao je sažetak oslobađajuće presude sudac Antonetti, riječima sudskog prevoditelja:

"Ništa ne ukazuje na zločinački cilj slanja dobrovoljaca. Postoji razumna mogućnost da je slanje tih dobrovoljaca – bila zaštita Srba. Iz više dokaza proizlazi da regrutiranje i raspoređivanje dobrovoljaca od strana Vojislava Šešelja i njegove stranke i suradnja u tom pogledu s drugim srpskim snagama, uključujući JNA, odnosno Vojsku Jugoslaviju, MUP, TO, kao i druge paravojne formacije – ne predstavlja nezakonitu djelatnost", zaključak je prvostupanjske presude.

MUP zabranio Šešelju mogućnost ulaska u Hrvatsku

Iz Ministarstva unutarnjih poslova RH potvrđeno je za RSE da je svim postajama granične policije proslijeđen naputak da se – u slučaju da se Vojislav Šešelj pojavi na hrvatskoj granici – njemu zbog opasnosti po pravni poredak odbije ulazak i o tome izda rješenje. Prema Zakonu o strancima, rješenje se izdaje bez saslušanja stranca, javlja dopisnik RSE.

Ranije tokom dana (četvrtak 31.mart), prije nego što je Šešelji izrečena zabrana ulaska, hrvatski premijer Tihomir Orešković je – na pitanja kako će hrvatske vlasti reagirati u slučaju da Šešelj dođe u Hrvatsku – kazao „Neka dođe, pa ćemo ga uhapsiti.“

Međutim, nakon zabrane ulaska Šešelja u Hrvatsku ta mogućnost više ne postoji, pojašnjeno nam je u Uredu za odnose s javnošću hrvatske Vlade.

XS
SM
MD
LG