Linkovi

Server: Vučić popularan, društvu potrebna jaka opozicija


Izborni rezultat u Srbiji potvrđuje – Aleksandar Vučić je popularan u Srbiji i građanima se dopada kako vodi politiku balansiranja izmešu istoka i zapada, kaže za Glas Amerike Danijel Server, profesor Škole za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins. On procenjuje da će Vučić, kao predsednik, nastaviti politiku balansiranja, a smatra da je važno da u narednom periodu otvori medijsku scenu i omogući postojanje vitalne opozicije, što su preduslovi za funkcionisanje demokratskog društva.

Nisam iznenađen ishodom, pomalo sam iznenadjen velikom razlikom u broju glasova koju je Aleksandar Vučić uspeo da postigne u prvom krugu", kaže američki analitičar.

Danijel Server ističe da SAD nisu podržavale nijednog kandidata.

"Vašington se ne bi složio sa opisom da podržava Aleksandra Vučića, već da je neutralan na ovim izborim, pretpostavljam EU takođe. Ipak tačno je – on je uspeo da svojom politikom obuhvati i zadovolji i istok i zapad, ja to vidim kao dugu tradiciju Beograda. Komunistička Jugoslavija je pokušavala da uradi isto, Vučić je u tome prilično uspešan i Srbima se to dopada".

U okviru tog balansiranja, Srbija je nedavno pojačala vojnu saradnju i dogovara uvoz ruskih MIG-ova i druge opreme.

“To se zna u Vašingtonu, i mislim da postoji izvesna zabrinutost da Srbija ne počinje svojevrsnu trku u naoružanju na Balkanu. Međutim, dobri odnosi sa Rusijom su nešto što žele i mnoge evropske zemlje. Da li će se to nastaviti u budućnosti, iskreno, pomalo zavisi od Amerikanaca. Ako predsednik Tramp bude uspešan u održavanju bliskih odnosa sa Putinom kako očigledno želi, iskreno rečeno, Vučiću će biti lako da radi istu stvar. Međutim nisam siguran da će Tramp uspeti u tome. Istrage koje se vode u Vašingtonu su veoma poražavajuće po one koji neguju tople odnose sa Putinom.”

Dok spoljna i regionalna politika Srbije nailaze na pozitivne odjeke, američki analitičar je svestan primedbi opozicije i građanskog sektora na aktuelnu vlast i atmosferu u kojoj su izbori održani.

"Ne mislim da uslovi ovih izbora zvuče potpuno fer i demokratski, posebno u medijskom prostoru. Zabrinut sam zbog nekih stvari koje sam čuo, ali samo vođenje izbora - izborni mehanizmi su po svemu sudeći dobro funkicionisali, što je veoma pozitivno, naravno. Ali, Srbiji je potrebna održiva opozicija, prisutna u medijima, parlamentu, intelektualnoj sferi a ona to još nema. Ako bih imao bilo koji savet za predsednika, on bi glasio: otvoriti prostor opoziciji. Nadam se da će posle ovog velikog trijumfa, Vučić prepoznati vrednost toga da otvori medijski prostor, da se ohrabri formiranje vitalne opozicije. Nema demokratije bez održive opozicije, bilo da je to Saša Janković o kome sam čuo pozitivne stvari ili neko drugi, verovatno to nije Beli, ali bi mogao da bude neko pored ljudi koji su se kandidovali na ovim izborima. Inače, jedna od posledica ovih izbora je da su Vojislav Šešelj i Vuk Jeremić politički znatno oštećeni.”

Server zaključuje da bi Srbija trebalo da nastavi odlučno kretanje ka EU i da razreši neke kontradikcije koje je njena politika balansiranja izazvala, te svoju spoljnu politiku više uskladi sa evropskom.

XS
SM
MD
LG