Linkovi

Server: Ključna reintegracija severa Kosova


香港民主黨宣誓儀式遭狙擊 (美國之音湯惠芸攝)
香港民主黨宣誓儀式遭狙擊 (美國之音湯惠芸攝)

Američki analitičar je za albanski servis Glasa Amerike rekao da je potrebno da se Beograd politički jasno obaveže na reintegraciju severa sa ostatkom Kosova

Politički analitičar Danijel Server smatra da je pitanje severa Kosova veoma teško i da će zahtevati da prilično visoko rangirani ljudi iz Beograda i Prištine sednu za sto i sarađuju.

Na jučerašnjem skupu u Institutu za mir, ovde u Vašingtonu, Server je za albanski servis Glasa Amerike rekao da je potrebno da se Beograd politički jasno obaveže na reintegraciju te teritorije sa ostatkom Kosova - bez obzira na to kakav će biti konačan status Kosova.

"Jednostavno, ne mislim da može biti pravog dijaloga dok se Beograd jasno ne obaveže na to. Evropska unija je mnogo jasnije nego što je to bio slučaj u prošlosti, stavila do znanja da se Kosovo smatra jedinstvenom teritorijalnom jedinicom. To je veoma pozitivan razvoj događaja u ovoj situaciji, jer sada umesto da to čuje samo od pojedinačnih zemalja, kao što su Nemačka, Švedska, Velika Britanija, Srbija to čuje direktno i odlučno od same Evropske unije, od Komisije, koja joj u osnovi poručuje da „mora to da uradi“.

Sada moramo da sačekamo, da pustimo vlasti u Beogradu da apsorbuju tu ideju i shvate da je reintegracija ključna za budućnost Srbije, u stvari ključna za život Srba svuda na Kosovu, jer bi podela dovela do katastrofe za one južno od Ibra. To jasno vidi i Srpska pravoslavna crkva koja se upravo zato protivi podeli“, ocenjuje Server.
XS
SM
MD
LG