Linkovi

Server: Sporazum malo verovatan


Danijel Server: Dačić - gubitnik u oba slučaja

Razgovori između Beograda i Prištine dotiču se dosta ozbiljnih pitanja, međutim malo je verovatno da će dijalog dovesti do potrebnog sporazuma, tvrdi balkanolog Danijel Server.

Razgovori između Beograda i Prištine dotiču se dosta ozbiljnih pitanja, međutim malo je verovatno da će dijalog dovesti do potrebnog sporazuma, tvrdi Danijel Server, ekspert za Balkan i profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Džons Hopkins. Koleginica Jela Defrančeski zamolila je uglednog analitičara da objasni razloge svoje skepse.

Dogovor je, pre svega, nemoguć zbog odsustva bilo kakvih dodirnih tačaka u polaznim stavovima Prištine i Beograda, kaže Server. Priština polazi od činjenice da je proglasila nezavisnost koju priznaje prilično veliki broj zemalja u svetu, uključujući 22 zemlje članice Evropske unije i vodeću silu u svetu, SAD. A platforma za Kosovo koalicione vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića, polazi od težnje Beograda da zadrži suverenitet nad Kosovom i omogući sistem u kojem bi kosovski Srbi imali odvojenu upravu, dodaje Server.

“Ideja o asocijaciji opština na severu Kosova predviđena je u Ahtisarijevom planu, u kojem su tačno navedene funkcije te asocijacije, od kojih su neke administrativne. Međutim, srpska strana traži mnogo više od toga. Ona traži uspostavljanje srpske policije I srpskih sudova, što je neostvarivo. Nigde, pa ni na Kosovu ne mogu da funkcionišu dva odvojena pravna sistema. Pored toga, Beograd ne može da traži privilegije iz Ahtisarijevog plana, a da ne ispuni njegove obaveze, odnosno prethodno ne prizna nezavisnost Kosova.”

Na pitanje o mogućem pripajanju severnog dela Kosova Srbiji, naš sagovornik je još jednom podsetio da promenu granice mogu da vrše isključivo suverene države. Uslov za takav dogovor i u ovom slučaju je priznanje suvereniteta Kosova. Server nastavlja:

Ne postoji jednostrana razmena teritorija. Očigledno je da bi predaja severnog dela Kosova Srbiji, iziskivala ustupanje pretežno albanskog Preševa, Kosovu. Međutim, ja ne znam nikoga u Beogradu ko bi pristao na to. Dakle, samo suverene zemlje mogu da menjaju svoje granice, a drugi uslov je faktička razmena teritorija. U slučaju da to postignu, dve strane bi još morale da objasne međunarodnoj zajednici na koji će način obezbediti da susedne Makedonija i Bosna i Hercegovina sačuvaju stabilnost. ”

Navedene okolnosti otežavaju pregovaračku poziciju srpskog premijera Ivice Dačića, tvrdi naš sagovornik.

“Predsednik je premijeru predao “vruć krompir,” odnosno mandat zarctan u Platformi, koji on jednostavno ne može da sprovede. Zadatak je nemoguće ispuniti jer se u Platformi ponovo ističe suverenitet Srbije nad Kosovom. Dačić je verovatno veoma zabrinut, jer se nalazi u procepu. Ukoliko sa Prištinom postigne sporazum koji bi na bilo koji način označavao priznavanje nezavisnosti Kosova, naći će se u situaciju koja mu ne odgovara. A ne odgovara mu ni situacija u kojoj nije postigao nikakav dogovor. Drugim rečima, u oba slučaja je gubitnik.”

Naš sagovornik priznaje da je postignut određeni napredak u dijalogu između Beograda i Prištine, pre svega zato što se odvija na tako visokom nivou. Međutim, postizanje stvarnog dogovora, kako je rekao, iziskuje dodatni, “džinovski pomak.”
XS
SM
MD
LG