Linkovi

"Rusija nikada neće odustati od Crne Gore"


Protesti u Crnoj Gori

Ekspert za Balkan na američkom Džon Hopkins univerzitetu, Danijel Server, ocijenio je danas u intervjuu državnom dnevniku Pobjeda, da su sve crnogorske vojne baze u izvjesnom smislu sada NATO baze, kao i da Moskva nikada neće odustati od Crne Gore.

“Ne znam za plan da Alijansa gradi baze u Crnoj Gori, ali pretpostavljam da su sve crnogorske baze u izvjesnom smislu NATO baze”, kaže Hopkins, odgovarajući na pitanje novinara o tome da li NATO planira izgradnju vojne baze na teritoriji Crne Gore.

Server je rekao i da nije siguran da li će sve zemlje regiona krenuti stopama Crne Gore i ući u NATO, i podsjetio da su se, iako se možda sve zemlje regiona nadaju članstvu, na to obavezale jedino Makedonija i Kosovo, koje će pristupiti kada ispune za to neophodne uslove.

“Bosna i Hercegovina i Srbija oklijevaju, iz očiglednih razloga”, rekao je Server i ocijenio da će Alijansi biti dobro i bez njih. “Veliko je pitanje da li bi ovim zemljama bilo bolje sa NATO-om i da li su spremne da naprave neophodne reforme”

Komentarišući činjenicu da će vojno neutralna Srbija u oktobru naredne godine biti domaćin NATO vojne vježbe, te da li je to čini bližom Alijansi, Server kaže da će ta zemlja razmotriti sve opcije.

"Ne postoji ništa neizbježno vezano za ulazak u NATO, to je organizacija koja prihvata samo one koji su spremni da naprave neophodne reforme i da daju pozitivan doprinos Alijansi”, rekao je Server. “Srbija će uzeti u obzir sve svoje mogućnosti”.

On pojašnjava da je posjeta potpredsjednika SAD Majka Pensa prošla veoma dobro, “sa jasnom reafirmacijom posvećenosti Trampove administracije vrijednostima Alijanse i protiv ruskog nedoličnog ponašanja na Balkanu”, prenosi portal državne radio televizije.

Server je rekao da je “signal jasan - vrata Alijanse su otvorena za one koji su kvalifikovani i žele da uđu”, upozoravajući da, bez obzira na podršku SAD zvaničnoj Podgorici, Rusija nikada neće odustati od Crne Gore, te da su “ruski marifetluci jeftini i ponekad vrlo efikasni”

“Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć”, rekao je Server. “Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju"

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG