Linkovi

Lavrov: Grozničavi pokušaji da se CG uvuče u NATO


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da "postoje grozničavi pokušaji da se Crna Gora uvuče u NATO" prije okončanja mandata Baraka Obame, prenijeli su crnogorski mediji.

Govoreći na konferenciji za medije na marginama ministarskog sastanka OEBS-a u Hamburgu, Lavrov je rekao da "niko ne pita narod u toj zemlji da li to želi" i ocijenio da "ne bi bilo štete da o tom pitanju postoje konsultacije".

"Po svemu sudeći, cilj je da Crna Gora postane članica NATO prije okončanja mandata Baraka Obame", rekao je Lavrov, prenose portali u Podgorici.

On je kritikovao i ponašanje NATO-a na Baltiku, ističući da Sjedinjene Američke Države raspoređuju teški arsenal u baltičkim državama.

"NATO unaprijeđuje infrastrukturu ka granicama Rusije. Prvi put u mnogo godina SAD raspoređuju svoj teški arsenal u baltičkim državama", rekao je Lavrov, i napomenuo da NATO, ipak, "ponavlja da neće primati nove članice", javio je Tass.

Gardijan: Pauza u radu Senata prepreka članstvu Crne Gore?

Iako američki Senat može odlučivati o crnogorskom pitanju u januaru, eksperti za evropsku bezbjednost požuruju senatore da obezbijede da Sjedinjenje Države formalno odobre proširenje NATO prije nego Barak Obama napusti kabinet 20. januara, kako bi minimizovale rizik da se tome usprotivi novi predsjednik Donald Tramp, navodi list Gardijan.

Gardijan navodi da se Tramp zalaže za bliže odnose sa Rusijom, koja se protivi širenju NATO-a i članstvu Crne Gore.

Bivša ambasadorka SAD u Podgorici, Sju Braun, rekla je Gardijanu da je suštinski važno da se nastave pritisak i zamah, da bi se to pitanje riješilo što prije.

Braun je rekla da će se posljedice crnogorskog priključenja NATO-u, ili zastoja tog procesa, vjerovatno osjetiti u istočnoevropskim zemljama koje se nalaze blizu granica Rusije i takođe mogu zatražiti članstvo u Alijansi.

"Ako ovo bude završeno prije prije isteka mandata sadašnje administracije, to će biti snažna poruka zemljama koje teže da postanu članice NATO da Alijansa zadržava politiku otvorenih vrata", rekla je bivša američka ambasadorka u Crnoj Gori.

Ona je zaključila da je to put kojim je Crna Gora odlučila da ide, te da "Rusija to treba da prihvati i krene dalje".

XS
SM
MD
LG