Linkovi

Hapšenje Mladića apsolutni prioritet


Tokom dvodnevne posete Beogradu glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc imao je niz sastanaka sa srpskim državnicima - od predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića, do Rasima Ljajića i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Svoje utiske o poslednjoj poseti Beogradu pred predavanja ocene o saradnji Srbije sa Hagom Savetu bezbednosti UN Bramerc je sumirao na konferenciji za novinare.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc poručio je danas u Beogradu da je hapšenje dvojice preostalih haških optuženika – Ratka Mladića i Gorana Hadžića apsolutni prioritet koji nema alternativu.

Na konferenciji za novinare koju je održao nakon niza razgovora sa srpskim zvaničnicima Bramerc nije želeo da otkriva detalje o proceni saradnje Srbije sa Tribunalom u Hagu koju do kraja maja treba da dostavi Savetu Bezbednosti UN:

"To je stalna procena i stalni proces i ima još dve nedelje do finalizacije te procene. Ali, u svakom slučaju hapšenje preostalih begunaca je u centru ovih diskusija o saradnji", rekao je Bramerc.

On nije direktno odgovorio na pitanje o tome da li je moguća puna saradnja bez hapšenja Mladića i Hadžića i dodao da je termin "puna saradnja" uveden u kontekstu uslova koji postavlja EU.

Nakon tri sata razgovora sa operativnim službama o tome šta je urađeno, šta nije urađeno i šta se može poboljšati u saradnji Beograda sa Tribunalom, Bramerc kaže da je oprezni optimista u oceni rada službi.

Takođe, posle svih razgovora koje imao tokom posete Beogradu, glavni tužilac Haškog tribunala kaže da to nije bilo dovoljno da promeni svoj stav o hapšenju dvojice begunaca, a pre svega Ratka Mladića.

"Ono što mogu da kažem, na osnovu informacija koje sam dobijao u prošlosti ali i u poslednja dva dana, jeste da ja još nemam razloga da verujem da je on izvan Srbije. To je utisak koji, rekao bih, dele svi moji sagovornici", zaključio je glavni tužilac haškog Tribunala.

Serž Bramerc je rekao i da je Tužilaštvo u Hagu podnelo zahtev za izmene i dopune optužnice protiv Mladića, što bi po njegovoj oceni, moglo da ubrza proces kada on bude uhapšen.

On je najavio da će na predstojećem skupu na Brionima u Hrvatskoj biti reči o tome kako poboljšati saradnju tužilaštava u regionu.

XS
SM
MD
LG