Linkovi

Oteti Srbi ubijeni u vazdušnom udaru u Libiji


Lokacija gde su američki avioni gadjali kamp Islamske države blizu libijske granice sa Tunisom.
Lokacija gde su američki avioni gadjali kamp Islamske države blizu libijske granice sa Tunisom.

Tela srpskih državljana Slađane Stanković i Jovice Stepić, koji su ubijeni u vazdušnom napadu SAD u Libiji, prebačena su u Tripoli, odakle će biti prebačena u Beograd, potvrdile srpske vlasti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zvanično potvrđeno da je u vazdušnom napadu SAD u Libiji život izgubilo dvoje otetih državljana Srbije. Na konferenciji za novinare, on je objasnio da su Slađana Stanković i Jovica Stepić stradali od eksplozije bombe prilikom vazdušnih udara američke avijacije na položaje Islamske države u blizini grada Sabrate.

Vučić je naglasio da nije spreman da zaoštrava i kvari odnose sa SAD, jer su Srbiji potrebne kao prijatelj i partner, a ne kao neprijatelj:

"Primio sam saučešće od američkog ambasadora, gospodina Skota u ime Sjedinjenih Država. Zahvalan sam mu na tome. Mi smo tražili objašnjenje da li su predstavnici američkih snaga znali da se na tom mestu u Sabrati nalaze i pripadnici drugih nacija, državljani drugih zemalja. Do sada smo od njihove obaveštajne agencije dobili informaciju da nisu."

Vučić je rekao da ovo je bila prva velika talačka kriza sa kojom se Srbija suočila, srpska služba je postupala izuzetno profesionalno i građani Srbije bili bi oslobođeni da nisu ubijeni u američkom bombardovanju, dodao je premijer Srbije.

A šef diplomatije Ivica Dačić je rekao da Ministarstvo spoljnih poslova i bezbednosne službe Srbije nisu imali nikakav kontakt sa otmičarima službenika srpske ambasade u Libiji. On istakao i da se od SAD očekuju informacije o tome šta je bila meta i ko su bili oni koje su gađali:

"Po našim informacijama koje smo podelili i dobili od nekih službi, uključujući i libijsku, reč o kriminalnoj grupi koja je povezana sa ISIL-om. Za koju se smatra da ima veze za ISIL. Sa druge strane američka administracija je izjavila da je reč o kampu za obuku i da se ti ljudi povezuju sa terorističkim napadima u Tunisu."

Kako je danas još rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić u Libiji ima još 250 srpskih državljana, koje su vlasti još pre sedam meseci više puta molile da napuste tu zemlju. Vučić je dodao da se on zalaže da se ambasada u Tripoliju zatvori, ali da će se o tome konsultovati sa Ministarstvom spoljnih poslova.

Američki zvaničnici navode da je meta napada u Sabrati na zapadu Libije bio kamp koji je koristilo oko 60 ekstremista, medju kojima i Tuniđanin Nuredin Čočani, koji se smatra odgovornim za dva napada na turiste u Tunisu prošle godine u kojima su ubijene desetine ljudi.

Saučešće ambasade SAD

Ambasada SAD izrazila je duboko saučešće porodicama dvoje otetih srpskih državljana Slađane Stanković i Jovice Stepića, koji su tragično nastradali u Libiji.

"Nakon što je čuo izveštaje medija, ambasador Kajl Skat je razgovarao sa premijerom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Dačićem kako bi izrazio svoje duboko žaljenje i iskreno saučešće američkog naroda povodom ovog tragičnog gubitka", navodi se u saopštenju Ambasade SAD dostavljenom Tanjugu.

"Naši napori su usmereni ka spašavanju nevinih života, i duboko žalimo za tragično preminulim službenicima Ambasade Srbije u Libiji", zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG