Linkovi

Srbija i Makedonija da jačaju ekonomsku saradnju


Premijeri Makedonije i Srbije, Nikola Gruevski i Aleksandar Vučić, Skoplje 16. februar 2015.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Skoplju sa makedonskim kolegom, Nikolom Gruevskim i razgovarao o brojnim pitanjima, među kojima i jačanje ekonomske saradnje.

Premijeri Makedonije i Srbije – Nikola Gruevski i Aleksandar Vučić složili su se tokom današnjih razgovora u Skoplju da dobri politički odnosi dve prijateljski zemlje treba da obezbede još bolju ekonomsku saradnju.

Predsednik makedonske Vlade je, govoreći o bilbordima sa anti-srpskim porukama koji su se pojavili u Makedoniji, rekao da je politika njegove Vlade da ima što je moguće bolje odnose sa svojim susedima, a Srbija je, po rečima Gruevskog, sused s kojim Makedonija ima odlične odnose koji treba da potraju.

"Kao i u svakoj državi postoje pojedinci ili partije koje drugačije gledaju na odredjene stvari i to se u demokratskom okruženju ne može isključiti. Te bilborde je postavila jedna vanparlamentarna stranka i to je njihov stav, a ne stav Republike Makedonije", objasnio je Gruevski.

Predstavnici dve vlade su danas održali drugu zajednčku sednicu na kojoj je reči bilo o unapređenju saradnje Srbije i Makedonije, a kako je ocenio srpski premijer Aleksandar Vučić, Beograd i Skoplje treba da jačaju pre svega ekonomsku saradnju jer ima dosta projekata koji su početi i koji bi uskoro trebalo da budu završeni.

Po njegovim rečima, izgradnja 400-kilovoltne dalekovodske mreže između Niša i Štipa, mogla da bude otvorena decembra ove godine.

"Takođe smo razgovarali o izgradnji gasne interkonekcije Vranje – Kumanovo, i to ćemo da uradimo jer time otvaramo sebi više mogućnosti za povezivanje cevovoda, ma odakle oni dolaze. Istovremeno smo razgovarali danas i o izgradnji pruge koja bi vodila do grčke teritorije. To je od velikog interesa za obe zemlje", rekao je Vučić.

Dva premijera su razgovarali i o pitanjima evropskih integracija, reformama koje Srbija i Makedonija sprovode, vladavini prava, ublažavanju ekonomske krize.

Predstavnici vlada dveju država potpisali su danas sedam bilateralnih sporazuma, među kojima su najvažniji sporazumi o ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti turizma, kao i o utvrđivanju graničnih procedura za železnički granični prelaz Tabanovci-Preševo.

XS
SM
MD
LG