Linkovi

Vučić: Srpski vojnici u Ukrajini štete zemlji


Premijer Srbije, Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, 12. avgust 2014.
Premijer Srbije, Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, 12. avgust 2014.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare između ostalog govorio o učešću srpskih vojnika u sukobu u Ukrajini i pregovorima Beograda sa Prištinom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 28. avgusta posetiti Nemačku i razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel, dok je za 10. septembar planirana njegova poseta Kini. Na današnjoj konferenciji za novinare Vučić je govorio i o učešću državljana Srbije u sukobima u Ukrajini, pregovorima sa Prištinom.

Desetine ljudi iz Srbije bori se u Ukrajini i to na obe strane – i na ukrajinskoj i na proruskoj, saopštio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je svako angažovanje državljana Srbije u ukrajinskoj krizi je štetno po zemlju.

Na konferenciji za novinare povodom uspeha srpskih kajakaša, Vučić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je reč o licima koja su u 99 odsto slučajeva plaćena i koja rade sa svim najvažnijim obaveštajnim službama. O tome kako se osobe iz Srbije priključuju proruskim ili drugim snagama Vučić nije želeo da govori.

"Mi pratimo njihovo delovanje na teritoriji Republike Srbije, ali ćemo prihvatiti predlog Rasima Ljajića i doneti neka rešenja. Dogovorićemo sa njim da li da idemo kao sa Vladinim rešenjem, ali suštinski ćemo Ljajićevu ideju da kažnjavamo lica koja učestvuju u ratnim sukobima kao državljani Srbije, a da država Srbija nije u sukobu – kažnjavati", poručio je Vučić.

Govoreći o nastavku dijaloga sa kosovskim vlastima, Vučić je rekao da nema informacije o novom briselskom sporazumu, da je uvek spreman za Brisel, a Srbija za nastavak dijaloga, ali i da nema s kim da pregovara.

"Ja sam gospodinu Đentiliniju, gospođi Ešton, svima sam rekao da sam uvek spreman da dođem u Brisel, da sam uvek spreman da razgovoram. Mi smo veoma posvećeni nastavku dijaloga sa Albancima. Mi nikakav problem sa time nemamo – jedini problem je u tome što oni nemaju svoju Vladu", rekao je Vučić.

Kako je još rekao premijer Srbije – ukoliko dobije saglasnost druge strane ugovor sa Etihadom, kao i neki drugi ugovori biće predstavljeni javnosti u četvrtak. Što se tiče ugovora o prodaji NIS-a - na državnim organima je da utvrde činjenice koje se tiču tog ugovora, odnosno da li ima ili ne elemenata krivičnog dela, dodao je Vučić.

XS
SM
MD
LG