Linkovi

Nikolić pred Generalnom skupštinom UN-a


Serbian president Tomislav Nikolic addresses UNGA
Serbian president Tomislav Nikolic addresses UNGA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obratio se večeras Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, trećeg dana zasedanja iznevši mišljenje o nizu problema.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić se u svom govoru u Njujorku osvrnuo na niz aktuelnih izazova - od klimatskih promjena i, kao rezultat, prirodnih katastrofa koje nisu zobišle ni Srbiju i njene susjede do globalne bezbjednosti i terorizma i smrtonosnih zaraza. Nikolić je govorio i o prioritetima, na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu.

Kao nacionalni prioritet izdvojio je postizanje održivog političkog rešenja za Kosovo kroz dijalog sa, kako je naveo, predstavnicima privremenih institucija u Prištini i podsjetio da je očuvanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, pa i Srbije jedino prihvatljivo i pravedno rešenje za Beograd.

Uz ocjenu da je Srbija u predviđenom roku ispunila sve preuzete obaveze u implementaciji Briselskog sporazuma, predsjednik je naveo da je Srbija otvorena za nastavak konstruktivnog dijaloga sa Prištinom na svim nivoima.

Spoljnopolitički prioritet Srbije je članstvo u Evropskoj uniji, istakao je Nikolić uz napomenu i da Srbija sledeće godine predsjedava OEBS-om i da će to vrijeme iskoristiti za jačanje regionalne saradnje.

Predsjednik Srbije zatim je komentarisao aktuelne krize, od Ukrajine, gdje je naveo da će Srbija učiniti sve da se pronađe mirno rešenje problema i da Beograd poštuje teritorijalni integritet Ukrajine do bezbjednosnih problema s kojima se svijet trenutno suočava.

Nikolić je poručio da je Srbija više nego ikada posvećena u podršci međunarodnim naporima u borbi protiv terorizmam i naglasio da Srbija posebno osuđuje brutalna ubistva koja čine pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država.

Pozivajući se na istraživanje londonskog Međunarodnog centra za studije radikalizacije i političkog nasilja, Nikolić je rekao da su najvažniji regioni za regrutaciju stranih boraca izvan zapadne Evrope i Bliskog istoka su Balkan i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, te da je ta brojka na, kako je naveo, u našoj pokrajini Kosovu i Metohiji čak do 150, Srbija stoji ujedinjeno sa liderima celog sveta u akciji za dobrobit čovečanstva. "To je odgovornost koju svi dijelimo", poručio je Nikolić, koji smatra da zajedno možemo postići mnogo više.

XS
SM
MD
LG