Linkovi

Gojković: Moj cilj je dalji razvoj demokratije

  • Rade Ranković

Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, 23. april 2014.

Nova predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković je branila svoj izbor na tu funkciju rekavši da će se i dalje boriti za duh tolerancije u parlamentu i u Srbiji.

Skupština Srbije i Skupština Beograda izabrale su danas svoje predsednike, a izbor funkcionerke SNS-a Maje Gojković za predsednicu srpskog parlamenta obeležila je rasprava sa liderom DS-a Draganom Đilasom o širenju govora mržnje.

Sa 194 glasa, funkcionerka SNS-a Maja Gojković izabrana je danas za novu predsednicu Skupštine Srbije. Uz to, poslanici su izabrali i šest potpredsednika parlamenta i formirali četiri skupštnska odbora.

Protiv izbora Maje Gojković bili su samo poslanici DS-a, dok su poslanici NDS-a bili uzdržani, a nakon izbora nova predsednica parlamenta je poručila da se njeni ciljevi ne razlikuju od ciljeva njenih prethodnika i da su to prvenstveno dalji razvoj demokratije i duha tolerancije u parlamentu i u Srbiji.

"U ovom mandatu, dok sam predsednica parlamenta neće biti razlike između poslanika vladajuće većine i poslanika koji danas predstavljaju manjinu u ovom parlamentu, odnosno opoziciju. Ali neće biti razlike kako u njihovim pravima, tako i u obavezama", rekla je Gojković.

Takođe, Gojković je rekla i da se neće izvinjavati lideru DS-a Draganu Đilasu, koji ju je tokom današnje rasprave o izboru predsednika parlamenta optužio za širenje govora mržnje prema DS-u tokom predizborne kampanje. Đilas je naglasio da je uveren da, kada bi političke stranke koristile drugačiji ton prema onima koji su u manjini, nasilje koje se dešava u zemlji ne bi bilo prihvaćeno.

"Za nas je današnji izbor i sama kandidatkinja, s obzirom na njenu biografiju, samo simbol svega onoga što se danas u Srbiji loše dešava. O tome sam govorio, ponoviću još jednom – ekonomska kriza koja je najdublja, ogroman broj nezaposlenih, veći broj penzionera nego zaposlenih, ubijanje dece po osnovnim školama, ubijanje ljudi za nekoliko stotina dinara po stanovima", istakao je Đilas.

A danas je zasedala i Skupština Beograda i za prvog čoveka gradskog parlamenta izabran je odbornik SPS-a Nikola Nikodijević. Za sutra je zakazan nastavak sednice i, kako se saznaje, za gradonačelnika Beograda biće izabran funkcioner SNS-a i dosadašnji predsednik Privremenog organa grada, Siniša Mali.
XS
SM
MD
LG