Linkovi

Gojković: Moj cilj je dalji razvoj demokratije


Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, 23. april 2014.
Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, 23. april 2014.

Nova predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković je branila svoj izbor na tu funkciju rekavši da će se i dalje boriti za duh tolerancije u parlamentu i u Srbiji.

Skupština Srbije i Skupština Beograda izabrale su danas svoje predsednike, a izbor funkcionerke SNS-a Maje Gojković za predsednicu srpskog parlamenta obeležila je rasprava sa liderom DS-a Draganom Đilasom o širenju govora mržnje.

Sa 194 glasa, funkcionerka SNS-a Maja Gojković izabrana je danas za novu predsednicu Skupštine Srbije. Uz to, poslanici su izabrali i šest potpredsednika parlamenta i formirali četiri skupštnska odbora.

Protiv izbora Maje Gojković bili su samo poslanici DS-a, dok su poslanici NDS-a bili uzdržani, a nakon izbora nova predsednica parlamenta je poručila da se njeni ciljevi ne razlikuju od ciljeva njenih prethodnika i da su to prvenstveno dalji razvoj demokratije i duha tolerancije u parlamentu i u Srbiji.

"U ovom mandatu, dok sam predsednica parlamenta neće biti razlike između poslanika vladajuće većine i poslanika koji danas predstavljaju manjinu u ovom parlamentu, odnosno opoziciju. Ali neće biti razlike kako u njihovim pravima, tako i u obavezama", rekla je Gojković.

Takođe, Gojković je rekla i da se neće izvinjavati lideru DS-a Draganu Đilasu, koji ju je tokom današnje rasprave o izboru predsednika parlamenta optužio za širenje govora mržnje prema DS-u tokom predizborne kampanje. Đilas je naglasio da je uveren da, kada bi političke stranke koristile drugačiji ton prema onima koji su u manjini, nasilje koje se dešava u zemlji ne bi bilo prihvaćeno.

"Za nas je današnji izbor i sama kandidatkinja, s obzirom na njenu biografiju, samo simbol svega onoga što se danas u Srbiji loše dešava. O tome sam govorio, ponoviću još jednom – ekonomska kriza koja je najdublja, ogroman broj nezaposlenih, veći broj penzionera nego zaposlenih, ubijanje dece po osnovnim školama, ubijanje ljudi za nekoliko stotina dinara po stanovima", istakao je Đilas.

A danas je zasedala i Skupština Beograda i za prvog čoveka gradskog parlamenta izabran je odbornik SPS-a Nikola Nikodijević. Za sutra je zakazan nastavak sednice i, kako se saznaje, za gradonačelnika Beograda biće izabran funkcioner SNS-a i dosadašnji predsednik Privremenog organa grada, Siniša Mali.
XS
SM
MD
LG