Linkovi

Sto dana srpske vlade


Premijer Srbije Ivica Dačić predstavlja izveštaj o radu Vlade u prvih 100 dana.
Premijer Srbije Ivica Dačić predstavlja izveštaj o radu Vlade u prvih 100 dana.

Dok premijer Ivica Dačić navodi uspehe vlade u proteklih sto dana, dan protiče u senci afere prisluškivanja predsednika i vicepremijera Srbije.

Srpska Vlada obeležila je danas 100 dana rada - a kao uspehe nove Vlade premijer Ivica Dačić istakao nastavak dijaloga sa Kosovom, dalji put ka EU, borbu protiv korupcije. Ipak, ovaj mali jubilej protiče u senci afere prisluškivanja predsednika Srbije Tomislava Nikolića i vicepremijera Aleksandra Vučića.

U prvih sto dana rada, nova srpska vlada je sprečila je bankrot države, pokrenula rešavanje kosovskog problema, nastavila put ka EU i počela borbu protiv korupcije i kriminala - ocenio je danas premijer Ivica Dačić na sednici vlade koja je delom bila otvorena za javnost.

Po njegovim rečima, ova vlada je jedinstvenija nego bilo koja ranije, ima kapacitet da vodi zemlju, donosi odluke, stoji iza svojih odluka i preuzima odgovornost i kada je to dobro i kada je to teško, kaže Dačić:

“Dijalog sa Prištinom je pokrenut sa mrtve tačke i podignut na viši nivo. Ojačani su odnosi sa međunarodnim faktorima koji utiču na rešavanje takozvanog kosovskog problema. Nastavljena je i implementacija dogovora postignutih u dosadašnjem toku dijaloga u Briselu. Odblokirano je učešće Srbije na regionalnim skupovima”, poručio je premijer.

Vicepremijer Aleksandar Vučić je istakao da su na međunarodnom nivou postignuti značajni uspesi, ali i da građani danas ne žive ni bolje ni lošije, zbog čega će, kako je rekao, Vlada morati da radi napornije, odgovornije i ozbiljnije:

“Rekao bi i unutrašnjim reformama, i priznavanjem sopstvenih grešaka, ali i dijalogom sa Prištinom i svim ostalim što činimo u našoj zemlji – i borbom protiv korupcije, mislim da možemo da se nadamo da taj datum za početak pregovora dobijemo čak i u martu, a ne bih u potpunosti isključio mogućnost da uslovni datum dobijemo već u decembru.”

Prisluškivanje predsednika i vicepremijera?

Ipak, senku na 100-dnevni jubilej Vlade bacila je afera, otvorena izjavama predsednika Srbije Tomislava Nikolića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da ih neko prisluškuje. Prema izjavama Nikolića i Vučića, ali i na osnovu onoga što su mediji uspeli da saznaju, naredba za prisluškivanje izdata je u Upravi kriminalističke policije, i to, kako se spekuliše, po zahtevu interesnih grupa i uz pomoć nekoga iz vrha policije.

I dok sam premijer i ministar policije Ivica Dačić tvrdi da nema veze sa prisluškivanjem i da su neophodne promene u MUP-u, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenjuje da, koliko god bilo skandalozno prisluškivanje šefa države i potpredsednika Vlade, to je samo vrh ledenog brega i kulminacija. Ovaj slučaj potvrđuje da umesto uređenog sistema u praćenju komunikacija postoji ako ne haos, a onda provizorijum koji nosi mnoštvo rizika, uključujući i one najviše vrste, smatra Šabić:

“Ne radi se o bilo kakvom presretanju kominikacije – ovde se radi o praćenju komunikacija visokih državnih funkcionera. I to samo po sebi, osim činjenice da jeste nezakonita obrada podataka o ličnosti i povreda Ustavom zajamčene tajnosti komuniciranja, ima i jedan bezbednosni aspekt. Dakle, prisluškivanje ili bilo kakvo presretanje komunikacija tih ljudi je bez sumnje nešto što zavređuje angažman bezbednosnih organa i tek treba da čujemo šta su oni zapravo uradili i kakve će konsekvence toga biti.”

Niko u Srbiji ne zna koliko je ovakvih slučajeva prisluškivanja i praćenja komunikacija rekao je još Šabić i dodao da je samo od jednog provajdera je dobijena informacija da se godišnje presretne komunikacija u oko 270.000 slučajeva. A u Srbiji funkcionišu četiri provajdera, podseća Šabić.
XS
SM
MD
LG