Linkovi

Pariz podržava evropsku budućnost Srbije


Ministri inostranih poslova Francuske i Srbije Alen Žipe i Vuk Jeremić se rukuju prilikom današnjeg susreta u Parizu, 3. mart 2011.

Predsednik Srbije Boris Tadić posetiće uskoro Pariz gde će se sastati sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, najavio je danas, posle razgovora sa francuskim kolegom Alenom Žipeom, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Tokom današnjeg razgovora u Parizu bilo je reči i o Kosovu.

Kao prvi ministar spoljnih poslova koga je primio novi šef francuske diplomatije Alen Žipe, Vuk Jeremić je posle razgovora sa francuskim kolegom istakao da Francuska podržava članstvo Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana u EU i da će Beograd i Pariz blisko sarađivati na putu do ostvarenja evropske budućnosti Srbije.

Jeremić je istakao da je bilo reči o i Kosovu i da se sa Žipeom saglasio da je dobro što počinje dijalog između Beograda i Prištine.

"Taj dijalog treba da počne pto je moguće pre, a kada je reč o istrazi u slučaju optužbi za trgovinu ljudskim organima složili smo se da je ta istraga neophodna. I da je potrebno da nađemo pravi način da ta istraga bude sprovedena, tako da njen kredibilitet niko ne bi mogao da dovodi u pitanje", izjavio je Jeremić.

On je najavio da će predsednik Srbije Boris Tadić za nekoliko nedelja posetiti Pariz i sastati se sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem. Tom prilikom biće potpisan sporazum o strateškom partnerstvu između dve zemlje, koji po rečima Jeremića daje okvir za široku saradnju u mnogim oblastima – od ekonomije i energetike, do poljoprivrede i kulture.

XS
SM
MD
LG