Linkovi

Jeremić o diplomatskim prioritetima


Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremic je danas u prostorijama ministarstva Srbije otvorio izlozbu "Dva veka moderne srpske diplomatije", koju je posetio i predsednik DS Boris Tadić.
Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremic je danas u prostorijama ministarstva Srbije otvorio izlozbu "Dva veka moderne srpske diplomatije", koju je posetio i predsednik DS Boris Tadić.

Stalna izložbena postavka "Dva veka moderne srpske diplomatije", koju čine eksponati koji govore o diplomatskoj istoriji od početka XIX veka predstavljena je danas u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. A to je bila prilika i da ministar Vuk Jeremić govori o prioritetima srpske diplomatije.

Evropske integracije, Kosovo, regionalna saradnja i ekonomska diplomatija – to su, tim redosledom prioriteti spoljne politike Srbije, poručio je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić na današnjem otvaranju izložbe o dva veka moderne srpske diplomatije.

Ključni spoljnopolitički prioritet je evropski proces, a Srbija je danas zemlja kandidat za članstvo objasnio je Jeremić. Drugi prioritet je – problem Kosova:

"Ovo je prvi put u istoriji da se problem takve specifične težine rešava isključivo mirnim putem i diplomatskim sredstvima. Srbija će istrajati i problem Kosova rešavati diplomatskim putem sa ciljem da se postigne rešenje koje će na kraju biti prihvatljivo za sve i potvrđeno i podržano od svih u međunarodnoj zajednici", naveo je Jeremić.

A učestvujući kao gost izložbe, kandidat Demokratske stranke za predsednika Srbije Boris Tadić je je ocenio da će Srbija u narednom periodu strateški stagnirati, ali će članstvo u EU, koje je nazvao realističnim, doprineti napretku zemlje:

"Teško je očekivati da će se u strategijskom smislu pozicija Srbije suštinski izmeniti u narednih pet godina, a nakon toga verujem da ćemo, sa članstvom u EU koje postaje realistično, imati više kapaciteta i instrumenata da branimo i sveukupne interese ove zemlje njenih građana u međunarodnoj areni" kaže Tadić.

On je rekao i da je svedok činjenice da su predstavnici srpske države na međunarodnom i bilateralnom planu postizali sporazume u kompleksnom vremenu i da su se, kako je kazao, nalazili na ivici ponora. Ali, dodao je Tadić, uvek je na neki neobičan način pronađeno rešenje i to je jedna od karakteristika srpske diplomatije i njene politike, smatra Tadić.



XS
SM
MD
LG