Linkovi

Petrović: Deficit Srbije 300 milijardi dinara


Održana konferencija za novinare Fiskalnog saveta na kojoj je bilo reči o deficitu Srbije.

Ni novac od prodaje Telekoma ne bi bio rešenje za smanjenje deficita, izjavio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i istakao da je stvarni deficit u budžetu Srbije oko 300 milijardi dinara.

Stvarni fiskalni deficit srpskog budžeta je 300 milijardi dinara, umesto 225 milijardi, koliko je prikazano rebalansom budžeta, izjavio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Na konferenciji za novinare, Petrović je objasnio da u rebalans sa kojim je izašla Vlada nisu uključeni svi troškovi koje Srbija ima usled lošeg poslovanja državnih i javnih preduzeća, banaka, kao i nekih rashoda koji se finansiraju iz pro-jektnih zajmova.

Po njegovoj oceni , umanjenje penzija i plata je bilo neizbežno, ali to je samo 400 miliona evra od nephodne dve milijarde u naredne tri godine.

"Izdaci na penzije i plate su najveći izdaci u budžetu Srbije i nije moguće napraviti ozdravljenje javnih finansija na srednji rok bez njihovog smanjivanja. Oni su potreban uslov, ali nisu dovoljan", rekao je Petrović.

On je kritikovao oštru progresivnost u smanjenju penzija, s obzirom da je Vlada zaštitila najsiromašnije penzionere, ali je fond penzija time umanjen samo za pet odsto. Postavlja se pitanje da li je onda bilo pravednije da su sve penzije smanjene za pet odsto, upitao je Petrović i i upozorio da ako se ne reši pitanje neefikasnosti javnih preduzeća, smanje-nje plata i penzija biće uzaludna žrtva.

"Rashodi u budžetu su samo na prvi pogled pod kontrolom. Naime, ono što se vidi da je sa rebalansom učinjeno jeste značajan pad rashoda. Ali, slikovito rečeno, bolje da te uštede nisu ni pravljene. Bolje da taj pad rashoda nije ni ostvaren."

Na pitanje da li bi se prodajom Telekoma obezbedio potreban novac, Petrović je rekao da to nije rešenje, jer je to jednokratno zaustavljanje deficita. Javni dug bi se za iznos Telekoma jedno vreme smanjivao, ali bi i dalje nastavio da raste neodrživim tempom, objasnio je Petrović.

XS
SM
MD
LG