Linkovi

Vanredna situacija u Srbiji


Sneg u Nišu
Sneg u Nišu

Ledeni talas i dalje drži zakovanu centralnu i istočnu Evropu, a u Srbiji je zbog zimskog nevremena proglašena vanredna situacija. U nekoliko gradova obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama.

Zbog snežnog nevremena i ledenih hladnoća u kojima je do sada umrlo devet osoba, a jedno lice se vodi kao nestalo, u Srbiji je juče proglašena vanredna situacija.Tokom dana u svim gradovima i opštinama je angažovano ljudstvo i mehanizacija na čišćenju trotoara, trgova, ulica i puteva od snega, a u akciju se uključila i Vojska Srbije sa svojim kapacitetima:

"Juče smo na sednici Štaba za krizne situacije ponudili 14.000 pripadnika VS i 50 inženjerskih mašina koje mogu da rade na raščisćavanju snega. To je cifra koju možemo da ponudimo a da Ministarstvo odbrane nastavi da funkcioniše bez nekih otežavajućih okolnosti", kazao je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Najveći teret čišćenja snežnih nanosa preuzela su javno-komunalna preduzeća u opštinama i za sada uspevaju da sama održavaju makar glavne saobraćajnice i ulice. Širom Srbije mnoga sela su i dalje odsečena, a najteža situacija je u opštini Sjenica, čije službe ne mogu same da uklone sneg. Kako je najavio ministar policije Ivica Dačić, Vlada će sutra poslati pomoć, to jest mašine za raščisćavanje puteva od smetova.

Zbog vanredne situacije nastava u osnovnim i srednjim školama je u potpunosti obustavljena u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Prijepolju, Pirotu, Beloj Palanci, Babušnici, kao i Beogradu, gde je za učenike od prvog do četvrtog razreda obezbeđen produženi boravak. Kako saopštavaju gradske vlasti svi beogradski vrtići su otvoreni, a sve potrebne namirnice su im na vreme dostavljene. Kako najavljuju meteorolozi ledeni talas će potrajati do kraja nedelje, a posebno oštre hladnoće očekuju se u četvrtak i petak.

XS
SM
MD
LG