Linkovi

Vanredno stanje u opštinama u Srbiji


Sneg u Beogradu
Sneg u Beogradu

Sa temperaturama koje idu i ispod minus 20, Srbije se potpuno uklopila u ledenu sliku koja stiže iz centralne i istočne Evrope. Sneg intenzivno pada danima, vanredne mere su uvedene u mnogim opštinama u Srbiji, a danas su beogradski đaci bili najveseliji jer je zbog intenzivnog snega nastava ukinuta u poslepodnevnoj smeni u osnovnim i srednjim školama.

Jak sneg i niske temperature potpuno su poremetile život građana Srbije i zapretile potpunim kolapsom. U ledenom talasu koji je zahvatio centralnu i istočnu Evropu, usled rekordno niskih temperatura u Srbije je umrlo šestoro ljudi, a jedna osoba se vodi kao nestala.

Saobraćaj širom Srbije je usporen i otežan, mnoga sela su zavejana, a potrošnja struje je znatno povećana zbog čega EPS radi na gornjoj granici svojih kapaciteta. U 26 opština uvedene su vanredne mere, a najteža situacija je u Sjenici, Ivanjici, Prijepolju, Crnoj Travi i Surdulici gde je visina snežnog pokrivača oko dva metra.

Kako je rekao savetnik premijera i član radne grupe za sigurnost snabdeva-nja energentima Petar Škundrić elektroenergetski sistem u Srbiji je za sada stabilan, ali je moguć je i dodatan uvoz struje ukoliko bude potrebno. Vlada Srbije izdvojila finansijsku pomoć za otklanjanje posledica elemen-tarnih nepogoda u 15 opština u kojima vanredna situacija traje duže od 20 dana, kao i gorivo i naftu za najugroženija područja.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić izjavio je da putari daju sve od sebe da očiste sneg s glavnih putnih pravaca i saobraćajnica u zemlji. On je rekao da je sneg pao u ''nezgodno vreme'' i da su svi iznenađeni ovolikim snežnim padavinama u februaru, zbog čega su putarska preduzeća maksimalno angažovana.

I u Beogradu situacija je izuzetno teška – u gradu je tokom dana vladao saobraćajni kolaps, povećan je broj udesa, a službe nadležne za čišćenje snega saopštile su da su uprkos maksimalnom angažovanju efekti čišćenja snega manje vidljivi jer novi sneg neprekidno pada na tek očišćene površine. Zbog jakog snega koji neprekidno pada od sinoć gradske vlasti su odlučile da se nastava obustavi u poslepodnevnoj smeni u osnovnim i srednjim školama.

Meteorolozi predvidjaju da neće uskoro doći do slabljenja smrtonosnog hladnog talasa koji je pogodio Centralnu i istočnu Evropu. Rekordno niske temperature usmrtile su najmanje 123 osobe ove nedelje, dok su termometri pokazivali i do minus 32 stepena celzijusa na nekim mestima. Zvaničnici u Ukrajini prijavili su još 38 smrtnih slučajeva što je ukupan broj žrtava u toj bivšoj sovjetskoj republici povećalo na 101. Ukrajinsko ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da se više stotina ljudi nalazi na lečenju zbog hipotermije i promrzlina.

XS
SM
MD
LG