Linkovi

Sukobi na protestu u Beogradu


Protesti u Kalinoviku, u Bosni i Hercegovini

Večeras oko 22 sata policija je uspela da smiri nerede u Beogradu koji su izbili pred kraj mitinga koji je organizovala Srpska radikalna stranka u znak protesta zbog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića.

Do incidenta je došlo oko 20,45 časova kada je manja grupa, najverovatnije navijača koji su se nalazili među nekoliko hiljada pristalica SRS, zapalila baklje i počela da kamenicama gađa policiju. U energičnoj akciji policije i žandarmerije u centru grada privedeno je, po rečima direktora policije Miodraga Veljovića više od 70 huligana. Prema još nezvaničnim podacima ukupno sedmoro povređenih prebačeno u Urgentni centar.

Sve je, inače počelo tokom obraćanja čelnika SRS Dragana Todorovića – kada su huligani uz uobičajene povike „Idite na Kosovo“ i „Spasi Srbiju i ubij se Borise“, započeli sukobe sa policijom. Incidenti su se sa platoa ispred Doma Narodne skupštine preneli u okolne ulice, nakon što je policija počela da potiskuje izgrednike.

Jedinica konjičke policije je izašla na Terazije, gde su izgrednici prevrnuli kontejnere, razbijili nekoliko žardinjera i kamenicama razbili stakla na pasažu. Pre nego što je skup prekinuti brojni govornici, među njima i Kosta Čavoški, Ivana Žigon, Darko Mladić i drugi, iskazali su podršku Mladiću i Šešelju, ali i neslaganje sa politikom saradnje srpskih vlasti sa Haškim tribunalom, koji smatraju antisrpskim sudom.

Na bini ispred Doma narodne skupštine su sinovi Ratka Mladića i lidera radikala Vojislava Šešelja, a među okupljenima je bio i vođa desničarske organizacije Obraz Mladen Obradović. Na skupu su bile uočljive partijske zastave i zastave sa Šešeljevim likom, a učesnici su nosili i majice sa likom Ratka Mladića, kao i transparente s porukama podrške haškim optuženicima.

Posle 16 godina sakrivanja, on je uhapšen prošlog četvrtka u selu Lazarevu u blizini Zrenjanina. Mladićev sin Darko, danas je izjavio novinarima da njegov otac nema veze sa masakrom u Srebrenici – najvećem zločinu u Evropi posle Drugog svetskog rata. Darko Mladić – suprotno nalazima višestrukih istraga masakra – rekao je da je njegov otac, u stvari, „spasao mnogo žena, dece i boraca“. Sve drugo, rekao je on, dogodilo se bez očevog znanja.

Mladić je suočen i sa optužbama povezanim sa trogodišnjom opsadom Sarajeva. Haški Tribunal za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, podigao je optužnicu protiv Mladića 1995, za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene tokom balkanskih ratova tokom 1990-ih.

XS
SM
MD
LG