Linkovi

Vučić prvo sa predsednikom LDP-a


Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a na sednici Skupštine Srbije
Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a na sednici Skupštine Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS-a, Aleksandar Vučić počeo razgovore sa predstavnicima opozicionih političkih stranaka u cilju postizanja konsenzusa o državnim pitanjima.

Lider SNS-a i potpredsednik Vlade, Aleksandar Vučić započeo je danas razgovore sa predstavnicima političkih stranaka, a prvi se sa njim sastao predsednik LDP-a Čedomir Jovanović. Razgovaralo se mnogim temama - između ostalog i o raspisivanju novih izbora, promeni Ustava i potrebi konsensuza o političkim i ewkonomskim reformama.

Nakon početka pristupnih pregovora sa EU nužno je raspisati parlamentarne izbore u Srbiji, izjavio je danas lider LDP-a Čedomir Jovanović posle razgovora sa predsednikom SNS-a Aleksandrom Vučićem. Prema rečima Jovanovića, početkom godine planirani su izbori u Beogradu i najrealnije je da se i parlamentarni izbori održe u to vreme.

"Ono što mislim da je pre svega problem vladajuće koalicije jeste njena sposobnost da razume nužnost raspisivanja izbora. Ne ide se svakome u te izbore, ali ja na to gledam na drugačiji način. Ja mislim da nam je potrebna stabilna i efikasna vlada, lišena tih unutrašnjih nelogičnosti, kojih je ova današnja vlada prepuna – od tog odnosa Dačića i Vučića, neravnoteže između te dve stranke, do čitavog niza slabosti koje su prepoznatljive u njenom svakodnevnom radu", rekao je Jovanović.

On je dodao i da političke stranke moraju da postignu elementarni dogovor o ekonomskim i političkim reformama, kao i da kosovska realnost i evropske integracije nalažu promenu Ustava Srbije iz 2006. godine.

Sa druge strane iz Demokratske stranke poručuju da još nisu dobili poziv za razgovor sa Vučićem, a kako je danas izjavio šef Poslaničke grupe DS-a u Skupštini Srbije Borislav Stefanović nije jasno da li na razgovore zove predstavnik Vlade ili predsednik Srpske napredne stranke.

"Demokratska stranka 15 meseci pruža ruku i nudi konsenzus oko najvažnijih državnih pitanja. Ja ću vas podsetiti – i kroz ono što je gospodin Đilas tražio, i kroz ono što je potpredsednik stranke Miodrag Rakić nudio. Da postoje neke stvari u našem društvu koje treba zajednički rešavati. I u fiskalnoj politici, i u obrazovanju, i u bezbednosnoj politici, i u ekonomiji", ističe Stefanović.

Kako je rekla funkcionerka Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić, i URS očekuje da ovih dana dobiju poziv za razgovor od Aleksandra Vučića. Prema njenim rečima svrha tog razgovora je preko potreban dijalog vlasti i opozicije radi postizanja konsenzusa o mnogim državnim pitanjima.
XS
SM
MD
LG