Linkovi

Žene lideri predstavile drugačije lice Srbije


Žene lideri predstavile drugačije lice Srbije
Žene lideri predstavile drugačije lice Srbije

Delegacija žena lidera iz Srbije danas završava posetu SAD, u okviru projekta “Američko-srpska ženska liderska mreža”. Posetu je organizovao Kongres srpskog ujedinjenja, uz saradnju i finansijsku podršku USAID-a. Učesnice delegacije su razmenile iskustva sa svojim američkim koleginicama, kao svojevrsni ambasadori savremenog srpskog društva i politike u kojoj ženama pripada sve značajnija uloga.

U delegaciji iz Srbije bile su članice srpskog parlamenta kao i žene lideri na drugim poljima – u nauci, borbi protiv korupcije i manjinskim pravima. U Njujorku i Vašingtonu imale su veoma zgusnut raspored, i niz sastanaka sa američkim ženama liderima iz odgovarajućih oblasti.

Predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja u Srbiji, Slavka Drašković, ističe da su žene budućnost i velika neiskorišćena snaga Srbije.

Verujem da ćemo kroz različite projekte koje smo na ovom putu već započele da razvijamo, mi ne samo promovisati Srbiju i pokazati njeno drugo lice. Ove uspešne, pametne, veoma obrazovane žene, ostavile su ogroman utisak na javnost u SAD, i moram da kažem, počev od Njujorka, a sada u Vašingtonu, u Kongresu, Stejt Departmentu, UN, imali smo fantastične sastanke i dobili fantastične komentare”.

Ovo je rezultat jednog sna koji smo imali već duže vremena, pošto smatramo da su žene Srbije izuzetne i kapacitet koji treba više da se iskoristi za dobrobit Srbije, a kao dijaspora, mi smo kroz ovo realizovali jedan cilj naše organizacije, Kongresa srpskog ujedinjenja, da privučemo talente i sposobnosti dijaspore za dobrobit Srbije. U ovom slučaju koristili smo znanja, veze, poznanstva i pozicije i uspehe naše dijaspore da bi omogućili sve ovo, ovaj program koji se odvijao proteklih nedelju dana", navodi Mirjana Samardžija, predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja u SAD.

Ženskoj delegaciji pridružila se i predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović, koja je zajedno sa poslanicom Demokratske stranke Natašom Vučković na posebnom brifingu u Kongresu odgovarala na pitanja američkih stafera zainteresovanih za dešavanja na Balkanu. To interesovanje zapravo odražava prijem na koji su naišle u svim susretima.

Zanimljivo je da se u stvari pokazalo da su potpuno iste teme i interesovanja 16 žena koje su došle iz Srbije kao i naših koleginica u Americi. Shvatili smo, takodje, da je i nova politika Stejt Departmenta koju podržava državna sekretarka Hilari Klinton u stvari podrška ženama, podrška ulozi žena u modernom društvu, da su teme na kojima ona insistira bezbednost, mir, i učešće žena u mirovnim procesima, značajne teme su takodje borba protiv trgovine ženama i nasilja u porodici”, priča Suzana Vasiljević, PR menadžer kompanije "Srbijašume".

Mislim da je cela poseta bila izuzetno interesantna, pre svega zato što smo jedna grupa od 20 vrlo raznolikih žena, pokrivamo različite sektore od NGO sektora, preko nauke i tehnologije do politike i biznisa, samim tim su naše sagovornice u SAD bile iz različitih oblasti. Oblast koju ja pokrivam je nauka i tehnologija, imala sam prilike da tokom ovog putovanja sretnem ljude iz Nacionalne fondacije za nauku, iz Američke akademije nauka, iz udruženja američkih nastavnika koji predaju nauku, iz raznih drugih institucija koje su relevantne za moju oblast rada. Ono što me je najviše oduševilo na sastancima je da ne kucamo na zatvorena vrata, postoji izuzetno interesovanje sa druge strane da saradjuju i interesantno je da su problemi sa kojima se suočavaju žene iz Srbije slični problemima koje žene u Americi takodje imaju, tako da je ta univerzalnost situacije u kojoj se svi nalazimo ono što nas povezuje i zato mislim da ovaj projekat može da ima uspeha”, ispričala je Katarina Petrović, savetnica potpredsednika vlade Srbije Božidara Djelića.

Mislim da je ovo veoma značajna poseta koja će promeniti imidž Srbije u SAD, ali i pomoći ženama u Srbiji da steknu više samopozdanja, uz podršku liderki ovde koje su jedne od najmoćnijih žena na svetu, mislim da će naše žene konačno dobiti ulogu u društvu koja im pripada”, dodaje Suzana Vasiljević.

Ženama liderima iz Srbije obratio se i američki kongresmen Den Barton, kopredsedavajući srpskog kokusa.

Mislim da je sjajno što vidjamo više žena na liderskim pozicijama u svim vladama, a posebno Balkana, mislim da to šalje snažan signal zakonodavnim telima i ženama zainteresovanim za učešće u vladama širom sveta, kao i u SAD. A što se tiče nas na drugoj strani, nas muškaraca, mi se divimo tim ženama i svesni smo da kreću da nas potisnu, tako da moramo da se čuvamo”, zaključio je uz smeh kongresmen Barton.

Srpsko-američka ženska liderska mreža posle ove posete dobila je nove članice, a gotovo sve sagovornice iz SAD prihvatile su poziv da dodju na veliku lidersku konferenciju koja će se organizovati u Beogradu na proleće.

XS
SM
MD
LG