Linkovi

Nikolić: Korist od posete Rusiji


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić (arhivski snimak)
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić (arhivski snimak)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je povodom posete premijera Aleksandra Vučića Rusiji da je Srbija kopča koja nedostaje da bi istok i zapad bolje sarađivali

Naspram srpsko-američkog prijateljstva, o kome je na jučerašnjem prijemu povodom Dana nezavisnosti govorio ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, ni srpsko-rusko prijateljstvo nije ništa manje, što potvrdjuje današnja izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izrazio je želju da se nastavi sa jačanjem odnosa između SAD i Srbije i poručio da će Amerika nastati da pruža podršku Srbiji na putu ka EU.

Na jučerašnjem prijemu povodom 4. jula, američkog Dana nezavisnosti, koji je protekao u znaku sećanja na heroje srpsko-američkog prijateljstva iz Prvog svetskog rata, ambasador Kirbi je rekao da su današnji izazovi su mnogo drugačiji od onih sa kojima su se SAD i Srbija suočavale za vreme Prvog svetskog rata i dodao da duh srpsko-američkog prijateljstva ostaje:

"Mi stoga imamo mnogo toga da proslavimo ovde u Beogradu sa našim srpskim prijateljima, koji rade naporno kako bi stvorili stabilnu i demokratsku Srbiju. Postoje i drugi modeli upravljanja državom u svetu danas, ali Srbija je izabrala demokratiju i ovogodišnji izbori su potvrda toga. Srbija ove godine potvrdila još jedan svoj raniji izbor, svoj put ka EU. Čestitamo Srbiji na otvaranju pristupnih pregovora sa EU i SAD će nastaviti da pruža podršku Srbiji na tom putu."

A o srpsko-ruskom prijateljstvu danas je govorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić – prilikom obilaska Obrenovca sa ambasadorima afričkih zemalja on je rekao da od predstojeće posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Moskvi očekuje korist za Srbiju i ocenio da je Srbija kopča koja nedostaje da bi istok i zapad bolje sarađivali.

Na pitanje novinara da li očekuje da dugovi za gas budu jedna od tema razgovora premijera u Moskvi, Nikolić je odgovorio da je to uvek tema razgovora i da se traže načini da taj dug Srbija namiri u razumnom roku. Južni tok je bio šansa da to podmirimo u kratkom roku, rekao je Nikolić i dodoao da je sada sve u rukama EU i Rusije, koje treba da se dogovore kako će izgledati rešenje problema u vezi sa Južnim tokom.

XS
SM
MD
LG