Linkovi

Nikolić: Korist od posete Rusiji

  • Rade Ranković

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić (arhivski snimak)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je povodom posete premijera Aleksandra Vučića Rusiji da je Srbija kopča koja nedostaje da bi istok i zapad bolje sarađivali

Naspram srpsko-američkog prijateljstva, o kome je na jučerašnjem prijemu povodom Dana nezavisnosti govorio ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, ni srpsko-rusko prijateljstvo nije ništa manje, što potvrdjuje današnja izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izrazio je želju da se nastavi sa jačanjem odnosa između SAD i Srbije i poručio da će Amerika nastati da pruža podršku Srbiji na putu ka EU.

Na jučerašnjem prijemu povodom 4. jula, američkog Dana nezavisnosti, koji je protekao u znaku sećanja na heroje srpsko-američkog prijateljstva iz Prvog svetskog rata, ambasador Kirbi je rekao da su današnji izazovi su mnogo drugačiji od onih sa kojima su se SAD i Srbija suočavale za vreme Prvog svetskog rata i dodao da duh srpsko-američkog prijateljstva ostaje:

"Mi stoga imamo mnogo toga da proslavimo ovde u Beogradu sa našim srpskim prijateljima, koji rade naporno kako bi stvorili stabilnu i demokratsku Srbiju. Postoje i drugi modeli upravljanja državom u svetu danas, ali Srbija je izabrala demokratiju i ovogodišnji izbori su potvrda toga. Srbija ove godine potvrdila još jedan svoj raniji izbor, svoj put ka EU. Čestitamo Srbiji na otvaranju pristupnih pregovora sa EU i SAD će nastaviti da pruža podršku Srbiji na tom putu."

A o srpsko-ruskom prijateljstvu danas je govorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić – prilikom obilaska Obrenovca sa ambasadorima afričkih zemalja on je rekao da od predstojeće posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Moskvi očekuje korist za Srbiju i ocenio da je Srbija kopča koja nedostaje da bi istok i zapad bolje sarađivali.

Na pitanje novinara da li očekuje da dugovi za gas budu jedna od tema razgovora premijera u Moskvi, Nikolić je odgovorio da je to uvek tema razgovora i da se traže načini da taj dug Srbija namiri u razumnom roku. Južni tok je bio šansa da to podmirimo u kratkom roku, rekao je Nikolić i dodoao da je sada sve u rukama EU i Rusije, koje treba da se dogovore kako će izgledati rešenje problema u vezi sa Južnim tokom.

XS
SM
MD
LG